Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ποια είναι τελικά η χρησιμότητα της σημερινής Αριστεράς;


Η Αριστερά έχει μια λαμπρή παράδοση και ένα μίζερο παρόν.

Δεν είναι σε θέση εδώ και πολύ καιρό να ξαναενώσει τα κομμάτια της. Δεν θέλει καν. Ακόμη κι όταν υπάρχουν φανερά σημεία σύγκλισης ή και ταύτισης, η ενότητα δεν είναι επιθυμητή. Εφευρίσκονται λόγοι για να μην υπάρξει ενότητα. Κανείς/καμιά δεν ρίχνει τη μούρη του/της.
Τι πιθανότητες έχει μια πολιτική δύναμη που δεν μπορεί να ενώσει και  να ενωθεί;

Δεν θέλει εδώ και πολύ καιρό να συνεργαστεί με κανέναν. Να συνεργαστεί ισότιμα εννοείται - γιατί στο καπέλωμα είναι πρώτη. Τους άλλους τους βλέπει σαν τσόντες ή βλέπει τον εαυτό της σαν τσόντα σε σχέση με τους άλλους. Μιλά πάντα για "συσχετισμούς" που πρέπει να αλλάξουν. Τι εννοεί άραγε; Εννοεί ότι αν δεν είναι αυτή δεν θα είναι κανένας άλλος. Στο μεταξύ δεν υπάρχει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας, ανοχής, έμμεσης υποστήριξης έστω μιας άλλης συνεργασίας. 
Τι πιθανότητες έχει μια δύναμη που δεν συνεργάζεται με κανέναν; Να υποθέσουμε ότι την απλή αναλογική την ζητά μόνο και μόνο για λίγους βουλευτές παραπάνω;

Δεν έχει να προτείνει καμιά λύση, καμιά εναλλακτική. Δεν κάνει προτάσεις καν. Τρία γράμματα συνοψίζουν ολόκληρο το πρόγραμμά της: ο, χ, ι... Κι όταν τις κάνουν άλλοι, τις απορρίπτει - βρίσκει πάντα κάτι αρνητικό, διαπιστώνει πάντα με θλίψη ότι δεν μπορεί να συμμετέχει. Όταν έρθει η ώρα να πει το ναι ή το όχι, διαλέγει πάντα το δεύτερο - σε τελευταία ανάλυση πάντα αλλά ...όχι!
Τι πιθανότητες έχει μια δύναμη χωρίς προτάσεις; Όταν "τρία γράμματα μόνο φωτίζουν" κάθε συμπέρασμά της;

Δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις σκέψεις και τις προτάσεις κανενός φίλου ή συνοδοιπόρου της. Τους φοβάται. Δεν μπορεί νάχουν δίκιο εκείνοι που δεν έχουν κομματικά αξιώματα... Αυτό θα αμφισβητούσε την κομματική ιεραρχία. Θα σήμαινε αλλαγές - κι αυτές είναι επικινδυνες για την αιώνια ηγεσία. Δεν ακούει λοιπόν κανέναν - ξέρει αυτή.
Τι πιθανότητες έχει μια δύναμη που τα ξέρει όλα εκ των προτέρων; Που δεν ακούει κανέναν;

Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά, εδώ και καιρό, όλων των μορφών της κομματικής αριστεράς. Ακόμα και η κρίση δεν απάλυνε τις διαφορές, δεν έδωσε τίποτα στην ενότητα, δεν πρόσφερε κάποια ευκαιρία να παραμεριστούν τα ιδεολογήματα και να αυξηθεί η συνεργασία. Μάλλον τις βάθυνε. Μάλλον ανέβασε στο ζενίθ τις αντιπαραθέσεις και τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Σε σημείο που παρά την μεγάλη τους στενοχώρια για το γεγονός, όλοι πια οι αριστεροί να αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή αριστερά δεν παίζει κανέναν ρόλο στην πραγματικότητα. Γιατί δεν έχει χαρακτήρα, θέσεις, όραμα, προσωπικότητα - κάτι το σαφές και το διακριτό. Δεν έχει πρόταση. Ζει από το ένδοξο παρελθόν - ζει από την ιστορική της περίοδο της προσφοράς και των διώξεων. Ζει από τα έτοιμα σαράντα σχεδόν χρόνια τώρα - εξαργυρώνοντας το Πολυτεχνείο, την ΕΔΑ, την Αντίσταση.
Δεν μπορεί πια να πει καν, "κάτι αριστερό"...

Είναι ίσως καταθλιπτικό, αλλά αυτή η αριστερά μοιάζει να έχει τελειώσει προ πολλού. Τα ζωτικά της όργανα δεν δίνουν πια σημεία ζωής. Δεν έχει καν όρεξη να συμβάλλει να διασωθεί η χώρα από την κρίση ή να παρουσιαστεί ανθεκτική στον διεθνή ανταγωνισμό. Λέει μόνο "βγάλτε με και θα δούμε τι θα κάνουμε" επειδή και η ίδια δεν το πιστεύει - άλλωστε κολλημένη είναι δεκαετίες τώρα στα ίδια ποσοστά. Απλά έχει βάλει τον αυτόματο πιλότο - και στην σκέψη και στην δράση. Καρμπόν όλα - όπως παλιά...
Τι πιθανότητες έχει μια τέτοια Αριστερά;

Είναι φυσικά δύσκολες κάποιες αλήθειες. Μήπως όμως η Αριστερά ανήκει σε μια εποχή που πέρασε και απλά δεν έχει στο dna της δύσκολες και πιο ολιστικές προσεγγίσεις όπως την οικολογία, την έννοια της αειφορείας, την σημασία της κλιματικής αλλαγής, του υπερπληθυσμού, των ορίων της ανάπτυξης ή ακόμη και της ανάγκης της σχεδιασμένης αποανάπτυξης; Ή της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας; Πιθανόν. Δεν είναι άλλωστε κάτι υποχρεωτικά κακό. Καθένας στην εποχή του. Σήμερα νέα προβλήματα ζητούν νέες απαντήσεις. Κι ένας οργανισμός που δεν μπορεί να ανανεωθεί πια σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει την ιστορική του διαδρομή - τι πιο έξυπνο από να αφομοιωθεί στο καινούργιο;


υγ  Και με τις επείγουσες ανάγκες διαχείρισης της πολιτικής πραγματικότητας και της κρίσης τι γίνεται "χωρίς Αριστερά"; Μα δεν κατάργησε κανείς ξαφνικά την Αριστερά - μόνη της αρνήθηκε τις πρωτοβουλίες και οχυρώθηκε στο ένδοξο παρελθόν και τις γραφές (με ζηλευτή θρησκευτικότητα) - άρα η παρουσία της δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτα: ο δρόμος είναι ανοιχτός στην ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων και το μόνο πρόβλημα των αριστερών -στο κατά πόσον θα συμμετέχουν- είναι μια ισχυρή δεσμευτική νοσταλγία άλλων εποχών που τους (μας) στρέφει στα ίδια και τα ίδια. 
Κι όπως ο δρόμος είναι ανοιχτός έτσι και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές: τα ξαναζεσταμένα όνειρα της κεντροαριστεράς ή της αριστερής "αντιμνημονιακής" ενότητας αλλά και της εξαντλημένης "ανανέωσης" δεν επαρκούν πια. Αυτό που χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι ανοιχτά μυαλά και συγκεκριμένα βήματα: η ζωή άλλωστε αναπληρώνει κάθε κενό και ανανεώνεται με την επίλυση των προβλημάτων, όχι την διαιώνισή τους...


Για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης: Γιώργος Παπασπυρόπουλος

23 σχόλια:

  1. Επειδη οι διαπιστωσεις σου δεν αφορουν μονον στην αριστερα , αλλα ολες τις πολιτικες δυναμεις, προτεινω να σκεφθεις σοβαρα να αλλαξεις τον τιτλο του blog σου σε Πολιτικη Στρουθοκαμηλος η να δημιουργησεις ενα νεο με πολυ ευρυτερο κοινο, δηλ. τους σκεπτομενους πολιτες.

    Οι δηθεν μεταρρυθμισεις, ριζοσπαστισμοι, δημοκρατικισμοι, συμπηξεις, δηθεν συγκλισεις και συνεργασιες, κ.λ.π. ειναι πομφολυγες και μασκαρεματα για την επιβιωση του υφισταμενου -επι δεκαετιες- πολιτικου προσωπικου και "στελεχων" σε μια χωρα -δηθεν με δηθεν-πολιτες.

    Ας δουμε την διαδρομη τους.Η πλειονοτητα προϊοντα νεποτισμου, παρεοκρατιας, γκομενοκρατιας, κλικας, μικροληστροσυμμοριας,φυσικοι συγγενεις η πολιτικα παιδια των ηγετων των κομματων της αντιπολιτευσης.Τα κινητρα τους : η ικανοποιηση του πνευματικου και οχι μονον ναρκισσιμου και της εξουσιομανιας. Εχετε δει πολλους σε "πολιτικη αγραναπαυση"; Αν αποσυρθουν, αυτο θα αποτελει μεγαλη ...απωλεια για την χωρα!!!

    Η κλασσικη -πλεον- ρηση "ολα αλλαζουν για να μεινουν ιδια" ισχυει για ολους τους "ριζοσπαστες", "μεταρρυθμιστες" και ολες τις πολιτικους σχηματισμους, κινησεις, ομιλους με αρχικο προθεμα νεο-, κοινωνικο-, οικολογικο-, δημοκρατικο- σε ολο το πολιτικο φασμα.

    Οσο τους συγκαλυπτουμε,θα συνεχιζεται να επαναλαμβανονται οι ιδιες η αναλογες αρνητικες επιπτωσεις για τον λαο και την ιδια την χωρα απο το υφισταμενο πολιικο προσωπικο και τα φυσικα η "πνευματικα" παιδια τους.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορθωση
    "Η πλειονοτητα προϊοντα νεποτισμου, παρεοκρατιας, γκομενοκρατιας, κλικας, μικροληστροσυμμοριας,φυσικοι συγγενεις η πολιτικα παιδια των ηγετων των κομματων της μεταπολιτευσης"

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφώτιστε Like στο σχόλιο
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος χωρος να συνενωθει?
    Υπαρχουν βασικες συγκλισεις???

    Και εαν υπηρχαν, τοτε γιατι συνηθως ζητανε την συνενωση του χωρου αυτοι που ευθυνονται για τις πολλαπλες του διαπσασεις

    Λοιπον ουτε συγκλισεις υπαρχουν στα σοβαρα ουτε διαθεση για μια απο τα ιδια
    Το ΚΚΕ ειναι καθετα εναντιον στην ΕΕ ακι την θεωρει δημιουργημα των μονοπωλιων και των ισχυρων. Απο την συμμετοχη μας απορρεουν ιμπεριαλιστικες δεσμευσεις επιπλεον..

    Αυτη τη θεση τη συμμεριζεται η ΔΗΜΑΡ ειτε ο ΣΥΡΙΖΑ?? Δεν νομιζω


    Το ΚΚΕ θεωρει οτι η θεωρια του μικροτερου κακου(ΠΑΣΟΚ εναντια στη ΝΔ, ΠΑΣΚΕ εναντι ΔΑΚΕ, Καμινης εναντι Κακλαμανη κλπ) στις συνθηκες της αστικης δημοκρατιας δεν εχει βαση.(Φυσικα σε συνθηκες φασισμου ειτε φασιστικου κινδυνου αυτο αλλαζει αφου εκει υπαρχει παλη εστω για την αστικη δημοκρατια)

    Η σταση και οι ενεργειες των ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ ταυτιζονται με την αποψη του ΚΚΕ??

    Θα μπορουσα να συνεχιζω αα παραδειγματα αλλα το νοημα το επιασες.

    Επιπροσθετως, εαν υπηρχε διψα για ενοτητα τοτε γιατι καποιοι εχουν διασπασει το χωρο κατ επαναληψην και συνηθως οταν οι αποψεις τους ειναι μειοψηφικες?
    Αφου ρε 'συντροφοι' και αυριο μολις διαφωνησουμε παλι θα αποχωρησετε με το παραμικρο γιατι να το παιδευουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο, μπερδεύεις την θεωρία με την εφαρμοσμένη πολιτική. Η αριστερά ως ιδέες και θεωρία υπάρχουν όσο άλλα συστήματα όπως ο καπιταλισμός δεν καλύτουν τις κοινωνικές ανάγκες και αναπαράγουν κοινωνική ανισότητα. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το εάν ο Κουβέλης, η παπαρήγα και ο Τσίπρας είναι πραγματικοί ή όχι αριστεροί. Εύκολο είναι το να είσαι τιμητής, το δύσκολο είναι η θεωρητική επεξεργασία και στην συνέχεια η εφαρμοσμένη πολιτική. Τέλος το απο πάνω σχόλιο μια χαρά τα λέει δεν μπορείς να μιλάς για ενότητα όταν δεν μπορείς να συμφωνήσεις για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής. Τουλάχιστον ξέρω πως με τον απο πάνω διαφωνώ και δεν καλιεργώ ανόητες και ρομαντικές αυταπάτες.
    καλή κυριακή και χαλαρά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. radical, μιλώ για μια νοοτροπία, κοινή σε όλη την κομματική αριστερά, που δεν εξηγείται φυσικά από την συμπεριφορά Παπαρήγα, Τσίπρα, Κουβέλη, Αλαβάνου κλπ αλλά μάλλον την εξηγεί. Η νοοτροπία αυτή, έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες από την μη δυνατότητα της Αριστεράς να συγχρονιστεί με τις νέες πραγματικότητες. Κι αυτό δεν είναι μια προσπάθεια απλά που ακόμη δεν πέτυχε, αλλά μια προσπάθεια που μάλλον δεν έχει τις δυνατότητες να πετύχει. Γιατί; Γιατί τα εργαλεία της Αριστεράς δεν επαρκούν - είναι φτιαγμένα για άλλη εποχή, όπου οι αντιθέσεις ήσαν πιο απλές και καθαρές. Σήμερα, στην εποχή της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση προσανατολισμού, ακόμη και οι καπιταλιστικές πολιτικές συγκρούονται μεταξύ τους με θέμα την αναμόρφωση ή όχι του συστήματος, Εδώ η Αριστερά δεν έχει να πει τίποτα. Επαναλαμβάνει ότι έμαθε κάποτε, ότι δηλ. είναι στην φύση του καπιταλισμού η κρίση ...και τέλος. Επιμένει ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να μπορεί πια να το αποδείξει, ενώ η ίδια δεν έχει άλλο σύστημα να προτείνει εκτός του υπαρκτού σοσιαλισμού με κάποιες βελτιώσεις. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον δημόσιο τομέα, που τον υπερασπίζεται μέχρι θανάτου και τον ιδιωτικό, για τον οποίο έχει μόνο ενστικτώδεις αντιδράσεις απώθησης.
    Δεν επαρκούν λοιπόν τα εργαλεία της πια. Όσο και να στίψεις τον Μαρξ δεν μπορείς να τον φέρεις στο σήμερα. Για τον βιομηχανικλό καπιταλισμό μιλούσε όχι τον χρηματοπιστωτικό, τις μοχλεύσεις και τις άϋλες αξίες. Ούτε τον καταναλωτισμό δεν πρόλαβε πόσο μάλλον την κρίση του προτύπου της ανάπτυξης.
    Σίγουρα οι αριστερές ιδέες εκφράζουν αιτήματα δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους απέναντι στους κερδοσκόπους, όμως σήμερα πρέπει να συνομιλήσεις και με τις εθνικές αστικές δυνάμεις όπου υπάρχουν γιατί ένας ιστορικός συμβιβασμός θα έφερνε πολλαπλάσιες δυνάμεις κατά του διεθνικού παγκοσμιοποιημένου κερδοσκοπικού συστήματος που δεν έχει σχέση με την παραγωγή και την βιονηχανία. Εδώ χρειάζονται δυνάμεις απεγκλωβισμένες από προκαταλήψεις και ιδεολογήματα. Η ιστορική αριστερά μπορεί να μας εμπνεύσει σε αυτό αλλά όχι και να φέρει σε πέρας τα σημερινά καθήκοντα - είναι σαν να ξαναζωντανεύεις τον Καραϊσκάκη ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφώτιστε. επί της ουσίας έχεις δίκιο. Άλλωστε η πολιτική γεωγραφία δεν είναι πια παρά μια προσέγγιση συχνά πολύ θολή: πχ ευκολώτερα βρίσκει συμπτώσεις ένας αριστερός φιλελεύθερος με έναν δεξιό φιλελεύθερο παρά με έναν δογματικό αριστερό. Οι φιλελεύθεροι θα μπορούσαν πχ να έχουν δεξιά και αριστερή τάση αντί να ταλαιπωρούνται όσοι έχουν φιλελεύθερη σκέψη σαν αιώνιες μειοψηφίες σε κομματικά μορφώματα με αναφορά στην Αριστερά αλλά αυταρχική νοοτροπία, συγκεντρωτισμό και δογματικά ιδεολογήματα.
    Αυτήν την πραγματικότητα την κυνηγά ανελέητα η μικροκομματική εξουσία εκβιάζοντας την ταύτιση φιλελεύθερων ιδεών και νεοφιλελευθερισμού - έτσι ώστε οι αριστεροί που πχ συμφωνούν με τον Μάνο σε σειρά προτάσεων να μην τολμήσουν και να συζητήσουν μαζί του...
    Είναι όμως φανερό από τις συζητήσεις που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους στο διαδίκτυο, ότι η πολιτική γεωγραφία έχει ήδη ανατραπεί και νέες κινήσεις, όπως αυτή των Δοξιάδηδων, την αμφισβητούν ή την παραμερίζουν προκειμένου να συνεργαστούν όσοι φυσικά το μπορούν χωρίς ιδεολογικά αναχώματα.
    Τώρα για την ονομασία του μπλογκ, πραγματικά το σκέφτομαι - κι αυτό κάλυψε μια ιστορική ευκαιρία για την αριστερή ανανέωση. Τώρα κάπου χάνει την συνολική εικόνα των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε, σίγουρα το ΚΚΕ είναι μια κατηγορία από μόνο του. Αναφέρεται κι αυτό όμως σε προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις της αριστεράς κλπ Αν μπόρεσε το '89 να συγκυβερνήσει με τον Μητσοτάκη γιατί δεν μπορεί σήμερα να συνομιλήσει έστω με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς; Έχουν πολλά περισσότερα κοινά απ' ότι φαίνεται - αλλά μάλλον το ξεκατίνιασμα θα πάει μέχρι το τέλος.
    Στο μεταξύ, οι υπόλοιποι τι να περιμένουμε; Την λαϊκή εξουσία που θα φέρει το ΚΚΕ συνεργαζόμενο με τον εαυτό του; Δηλαδή, το ποτέ;

    Ελάχιστο κριτήριο ειλικρίνειας των πολιτικών δυνάμεων σήμερα είναι η ικανότητά τους να συνομιλούν και να συνεργάζονται. Πέραν αυτού ουδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για οσους θελουν η υποκρινονται οτι θελουν μεταρρυθμισεις.

    Μην συνεργασστειτε με το υφισταμενο πολιτικο προσωπικο, εστω και αν -κατ' αρχην- φαινεται λογικη και πολλα υποσχομενη η συνεργασια αφθαρτων ανθρωπων, νεων στην πολιτικη με ορεξη και ορμη μαζι με εμπειρους περι την πολιτικη επαγγελματιες πολιτικους. Θα σας χρησιμοποιησουν για την πολιτικη τους επιβιωση. Τα κινητρα τους και την διαδρομη τους την εχω αναλυσει στην πρωτη μου αναρτηση.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Γιώργος EL, niko νικο και λοιποι συμφωνουντες,

    Σας την εφερα!
    Ελατε τωρα να κανουμε την πολιτικη κινηση "Πολιτικη Καμηλος" με εμβλημα την Βακτριανη (Ασιατική)Καμηλο (Camelus bactrianus) που έχει δύο ύβους (καμπούρες).
    Παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντοχή στις συνθήκες που επικρατούν στις ερήμους και επιβιωνει σε εχθρικο περιβαλλον, χάρη στην ικανότητά της να πίνει και νερό από αλμυρές λίμνες.
    Παραπεμπει, εμμεσα στον Μεγα Αλεξανδρο και τον... ελληνικο επεκτατισμο.
    Αφου το σκεφτηκα ... πρωτος, θα με ψηφισετε ως προεδρο της κινησης και θα εκμεταλλευτω τις γνωσεις και τις εμπειριες σας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφώτιστε
    Συμφωνώ με την δημιουργία του νέου κόμματος (Πολιτική Κάμηλος)
    Προτείνω το πολιτικό γραφείο να το ανοίξουμε στο Δαφνί.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργος EL
    Χασαμε!

    Το Δαφνί και το ΨΝΑ ειναιηδη κλεισμενα απο αλλους.
    Οποτε ειμεθα... πολιτικα αστεγοι.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρίμα.
    Τελευταία βλέπω μεγάλο ρεύμα.
    Πρέπει να βρεις λύση πρόεδρε.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προεδρος!
    Μου φαινεται οτι ηδη την ψωνισα λιγακι.
    Καιρος να με σατιριζουν τα μελη της κινησης μας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφώτιστε
    Δεν υπάρχει φόβος να σε σατιρίσει κανείς.
    Απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει διάθεση να γελάσει λίγο το χειλάκι τους.
    Η κατάθλιψη τους έχει πάρει στην αγκαλιά της.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργος EL

    Οπως γραφεις "... δεν υπάρχει διάθεση να γελάσει λίγο το χειλάκι τους.
    Η κατάθλιψη τους έχει πάρει στην αγκαλιά της." Ομως σε 86 μερες αρχιζει η ανοιξη!!!
    Γραφεις λιτα και καλα.

    Μηπως πρεπει ν' αρχισεις να γραφεις μικρες (η μεγαλυτερες) ιστοριες της σειρας "πως φτασαμε εως εδω"

    Σας τις αφιερωνω:


    Τρεις πολύ μικρές ιστορίες χωρίς πολύ έρωτα και πάθος

    1 . Η ….Εμμανουελα
    Δούλευε στο ….. της σχολής. Μελαχρινή με πράσινα ματιά σαν Ελληνίδα Εμμανουελα. Με ειδε επειδη πήγαινα να ….. Έμαθε το τηλέφωνο του γραφείου μου. Της θύμιζα κάποιον τραγουδιστή. Κλείσαμε ραντεβού στο σπίτι μιας ξαδέλφης της φοιτήτριας. Η πολλά υποσχόμενη δεύτερη εντύπωση κατά την συνεύρεση ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Γεννώντας δυο παιδιά είχε αδυνατίσει απότομα.

    2. Κυριλέ εστιατόριο στο Κεφαλάρι
    Βρήκαμε και ως ζευγάρι σε κυριλέ εστιατόριο του Κεφαλαριου, όπου σύχναζε. Ωχ μας πιάσανε, της είπα, βλέποντας ”αριστερή” βοηθό της σχολής με Alfa Romeo (της γενιάς του Πολυτεχνείου, μετέπειτα καθηγήτρια, ομοτράπεζη Κοκωτά,…, τελικα Πασοκα) να είναι σε διπλανό τραπέζι με τον συνοδό της. Μου έδειξε την φωτογραφία του άνδρα της. Ένας κούκλος. Δεν μπορώ να πάω πια μαζί του, μου λεει. Τα είχε με έναν μεγαλο αριστερο με σημαντική επιστημονική, κοινωνική και πολιτική δράση στον χώρο της Αριστεράς,30 χρόνια μεγαλύτερο της.
    Ξαναβρεθήκαμε μια φορα . Δεν πήγαινε παραπέρα το όλο πράγμα.

    3. Συμπτώσεις σαν στον ελληνικό κινηματογράφο
    Δυο χρόνια μετά βρεθήκαμε με τον αδελφό της στον ίδιο λόχο….Δεν του ειπα τιποτα για την ολιγοημερη σχεση μας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Ιστορια sex & politics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφώτιστε, δεν έχεις καθόλου χιούμορ. Καλαμπουρτζής είσαι και μάλιστα κρύος. Και κάνεις μαντάρα το σχολιασμό, πράγμα καθόλου ευγενικό για τον οικοδεσπότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανώνυμος 2:14 μ.μ.

    "Αφώτιστε, δεν έχεις καθόλου χιούμορ. Καλαμπουρτζής είσαι και μάλιστα κρύος."

    Πρωτη φορα μου το λενε. Παντως θα το λαβω υποψη μου.

    Αν γελας η διασκεδαζις με τα αστεια του Λαζοπουλου η του Ανδρουλακη, δεν φταιω! Μην διαβαζεις τα δικα μου, γιατι θα ...χαλασεις.
    Ισως ειναι λιγο αργα για να αποκτησεις χιουμορ και αυτοσαρκασμο, ειδικα αν ειχες περασει μικρος απο νεο-σταλινικες οργανωσεις.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Αλλα εχω διαβασει πολλα αστυνομικα, roman polar,.. . Η διατυπωση και το υφος θυμιζει... τον mike. Αν θελεις να το παιζεις ανωνυμος να χρησιμοποιεις αλλες εκφρασεις και style καθε φορα. Η ελληνικη γλωσσα ειναι πολυ πλουσια.

    Παντα οργισμενος...Κρης. Σε αποκαλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Κρης, ούτε με νοιάζει. Μπαίνω τελευταία σ΄αυτό το μπλογκ και στη Μαργαρίτα, και μ' έχει εκνευρίσει η ακατάσχετη, αυτάρεσκη αρλουμπολογία και η σάχλα του λεγόμενου Αφώτιστου, που προφανώς απ' τον ίδιο περνιέται ως χιούμορ -το Διαδίκτυο προσφέρεται για εκτόνωση απωθημένων. Αυτό ήθελα να πω και δεν νομίζω ότι θα παρέμβω ξανά.
    Έκανα τη διευκρίνιση για να μην τα βάλει με κάποιον άλλον, διότι φαίνεται πολύ εμπαθής και κάθε άλλο παρά αυτοσαρκαστικός!

    Ανώνυμος των 2.14'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Οργισμένος Ανώνυμος 2:14 μ.μ.

    Θα μπορουσα να σου γραφω κι εγω κριτικη, αλλα δειξε μας τις εχεις γραψει,η μονον διαβαζεις;
    Γιατι καλυπτεσαι πισω απο την πληρη ανωνυμια;

    Αν δεν σ' αρεσουν, απλως αγνοησε τα.
    Δεν θα επανελθω στις - κακης αισθητικης - υβρεις σου.


    Για την σταση μου στο διαδικτυο:

    Νομιζω με την σατιρα και ανωνυμα με καποιο ψευδωνυμο, γνωστο στους ιδιοκτητες του blog, εχω περισσοτερες ελευθεριες/δυνατοτητες.Τα κειμενα μου ειναι συνηθως αριστερα η της κοινης λογικης, λειτουργουν σαν "αριστερες παραβολες" με καποιο διδακτισμο, που δεν ειναι οπωσδηποτε ελαττωμα, γιατι υπαρχουν και οι νεωτεροι.

    Σε αρκετους αρεσουν, οπως μου γραφουν. Ισως κανω μικρη καταχρηση του χωρου, αλλα ο χωρος στο διαδικτυο ειναι πρακτικα ανεξαντλητος.
    Οι της ανανεωτικης αριστερας, εχουν χασει εντελως καθε πολιτικο κριτηριο (αν ειχαν ποτε). Αντι να βελτιωθει -αν γινεται- η αριστερα, ψαχνουν να συμπηξουν κεντροαριστερα με τον Μοσιαλο, την Διαμαντοπουλου, τον Χρυσοχοδη,....Βιαζονται λες και ειναι καρκινοπαθεις, σε προχωρημενο σταδιο.

    Προτιμουσαν, μεχρι προσφατως τουλαχιστον,να διαβαζουν και να σχολιαζουν γιατι διαφωνει, μπορει να αποχωρησει ή αποχωρησε καποιος/α απο την ΔΗΜΑΡ, αλλα δεν βλεπουν τα χαλια μας.

    Αφωτιστος Φιλελλην


    ΥΓ "...μ' έχει εκνευρίσει η ακατάσχετη, αυτάρεσκη αρλουμπολογία και η σάχλα του λεγόμενου Αφώτιστου..."
    Μαλλον το βρηκα : Ο Γρηγορης παραμενει τοσο εκνευρισμενος. Και του ειχα αφιερωσει ενα ολοκληρο σχολιο
    επι του αρθρου του Γ.Προκοπακη "Άσε Μπίγιο, σε πρόλαβε ο Αλί Καταρί" Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011
    Βλ. σχ. υπ. αρ. 31 στην ΑΦ 19-6-2011
    "Αριστερα και εκνευρισμος λογω ελλειψης ελευθερου χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφώτιστε μην πληγώνεσαι άδικα νομίζοντας ότι ήμουν εγώ.
    Μπορεί στα πολιτικά να διαφωνούμε,μπορεί να καταλαβαίνω την οπτική γωνία των επικριτών σου,εκτιμώ ωστόσο άλλες σου πλευρές και χαίρομαι με κάποιες τοποθετήσεις σου.
    Αν σε θεωρούσα "ακατάσχετο,αυτάρεσκο,αρλουμπολόγο και σαχλό" θα σού'γραφα ποτέ ιστοριούλα για απάντηση;

    Δε μ'έχεις ψυχολογήσει καλά!..τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Γρηγόρης
    Σ' ευχαριστω. Γηρασκω αει διδασκομενος. Σιγα σιγα ολοι βελτιωνομεθα στο blog αυτο.

    Για την επιθυμητη-λογικη σταση της ευρυτερης αριστερας κατα τις επομενες εκλογες.

    Οι εκλογες ειναι παιγνιο μηδενικου αθροισματος, που συνηθως αντιστοιχει μολις στο 60 % του συνολου των ψηφοφορων (δηλ. αυτοι που ψηφιζουν).

    Οποτε καθε σχηματισμος που θα ελκυε/ξεσηκωνε με διαφορους τροπους (λ.χ. η ενωμενη αριστερα η η "αρκετα ενωμενη αριστερα")π.χ. κατα 90% τους δυνητικους ψηφοφορους του (απο τον φοιτητη εως τον επιζωντα ΕΑΜιτη με το καροτσακι)θα ειχε αντιπροσωπευση προσαυξημενη κατα (90-60)/60. Και ας μην ξεχναμε οτι ο πρωτος πολιτ. σχηματισμος/κομμα λαμβανει 50 βουλευτες επιπλεον.

    Ποτε εγιναν συζητησεις στην ευρυτερη αριστερα; Δημοσιες, ανοικτες, επιμονες, ειλικρινεις, με προοπτικη.
    Αλλα αυτο προσκρουει στον πνευματικο ναρκισσισμο και την εξουσιομανια ηγετων και ηγετισκων, στελεχων και "στελεχων" της ευρυτερης αριστερας, που εχουν κανει μακροπροθεσμες επενδυσεις, παρεες, δουλειες, ....
    Εν τελει ας μοιρασουν και τις βουλευτικες εδρες και τις καρεκλες στην δημοσια διοικηση.

    Ο σοσιαλισμος θ' αργησει πολλες δεκαετιες και θαναι αλλης μορφης σ' αλλη κοινωνια. Ο ρεφορμισμος (=αλλαζω μορφη) και η κοινη λογικη μιας εστω και συγκυβερνωσας "αρκετα ενωμενης αριστερας" ειναι σχεδον αναγκαιοτητα. Κυβερνησαν απιθανοι τυποι με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, γιατι οχι και η αριστερα. Με ξεδιαλεγμα ομως.
    Διωχνοντας τους πονηρους, τους εκτεθειμενους που αλλοιθωριζουν, τους λιγουρηδες για χρημα και εξουσια,...
    Απ' αυτους βρωμιζει η αριστερα και οχι απο την αυγκυβερνηση.

    Ολοι προβαλλουν δηθεν την "καθαροτητα" των αρχων και της ιδεολογιας τους.

    Ξεχνουν ομως οτι το Α τριμ. του 2011 στον πρωτογενη τομεα απασχολειται μολις το 12.4%, στον δευτερογενη 18.4% (ας πουμε προλεταριατο) και στον τριτογενη 69.2% .

    Οτι μολις το 63.4% ειναι μισθωτοι (εναντι 80% του μ.ο. της Ε.Ε.) και οι αυτοαπασχολουμενοι με και χωρις προσωπικο 8% και 23.1 %, αντιστοιχα.

    Διαβασα λ.χ. οτι ο Η.Ευθυμιοπουλος ειδε τον Φ.Κουβελη και εκλεισε με την ΔΗΜ.ΑΡ. Αρχηγικα. Οπως ακριβως ο Γ.Α.Π. εφερε την Δαμανακη και τον Ανδρουλακη.

    Οι αλλοι να κολλουν αφισσες. Οπως παλια. Στις 100.000 αφισσες μπαινεις στο ψηφοδελτιο Δημοτικης Κινησης.

    Ναι αλλα ετσι δεν ξεσηκωνεις τον αλλο απο τον καναπε, την εκδρομη,..., για να παει να σε ψηφισει. Ασε που χανεις και την νεολαια που θα ψηφιζει πολλες δεκαετιες. Κερδιζεις κατι ψιλα βαζοντας στο ψηφοδελτιο τεχνικους της μικρο-εξουσιας και χανεις ως 50%.
    Τοσο απλα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU