Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Όποιος λέει ότι θα (επανα)διαπραγματευθεί, ας κάνει τον κόπο να μας πει επί ποίου θέματος θέλει να διαπραγματευθεί και τι θέλει να πετύχει. Τόσο απλά - εκλογές έρχονται άλλωστε...

"Γουστάρουμε σχέδια Μάρσαλ, αλλά φρικάρουμε με την task force του Ράιχενμπαχ. Θέλουμε αναπτυξιακά πακέτα, αλλά αδυνατούμε να απορροφήσουμε επαρκώς το ΕΣΠΑ. Ονειρευόμαστε ευρωομόλογο, αλλά σιχαινόμαστε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Κατηγορούμε την Ε.Ε. ότι αδιαφορεί και δεν ενοποιείται περαιτέρω, αλλά απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας "μπάστακες" και επιτροπείες. Μιλάμε διαρκώς για τοκογλύφους, ακόμα κι αν τώρα δανειζόμαστε με κάτω από 3%. Επιθυμούμε το ευρώ, αλλά σκεφτόμαστε με δραχμές. Η αντίφαση αυτή κάποια στιγμή ίσως αποδειχτεί μοιραία." (To Feleki, στο fb) 
αν είναι για "ισοδύναμες προτάσεις", να περιμένουμε...


του Γιώργου Προκοπάκη*

Ζητούν πολλοί (και σοβαρά υποτίθεται) επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου 2. Μάλιστα τίθεται και ως πολιτική προς εφαρμογήν μετά τις εκλογές, γίνεται δε παντιέρα από τα, πλην ΚΚΕ, κόμματα της αριστεράς. Να το συζητήσουμε λοιπόν.

Ξερουμε ότι η "γενικώς και αορίστως επαναδιαπραγμάτευση" ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πολιτική για τη ΝΔ μέχρι τον Νοέμβριο 2011. Χωρίς καμιά πολιτική πρόταση, χωρίς να προσφέρει τίποτε σχετικό με τη συγκυρία και την κρίση, ανέκτησε πολιτική υπόσταση. Μέχρι το Νοέμβρη είπαμε, οπότε τα πράγματα κομματάκι σφίξανε.

Όποιοι από την αριστερά μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, ας πουν τι εννοούν. Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι μαγικό ή αφηρημένο. Εδώ http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/mnimonio-dummies-toy-stefanoy-papanikoy είναι κωδικοποιημένες όλες οι προβλέψεις του οι οποίες ψηφίστηκαν στις 12/2/2012. Όποιος ευαγγελίζεται επαναδιαπραγμάτευση μπορεί πολύ απλά να καταθέσει ποιό ή ποιά απ' τα 63 σημεία χρήζουν αλλαγής - και ποιάς.

Από Σαμαρά χορτάσαμε. Αν είναι να εμπλακούμε σε συζήτηση εντός της (όποιας) αριστεράς, ας είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς. Μέχρις ότου οποιοσδήποτε καταθέσει κάτι το οποίο να είναι δυνατόν να τεθεί σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με την Τρόικα (που σημαίνει ότι πρέπει να συνοδεύεται με ρητή αναφορά στους στόχους υψηλού επιπέδου, π.χ., χρέος 120% το 2020) δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση.

Για όσους επιλέγουν την ευχολογική συζήτηση περί ανάπτυξης, ας πουν τι προτείνουν και τι θέλουν. Ο Χριστοδουλάκης http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=12751 καταθέτει την άποψή του. Σωστή ή λάθος, το συζητάμε. Ποιός άλλος απ' αυτούς που ολοφύρονται για την ανάπτυξη έχουν αρθρώσει έστω και μία λέξη (επί της ουσίας);

Για όσους θέλουν να εμπλακούν στη σχετική συζήτηση, παρακαλώ ας φροντίσουν απλώς να ξεχωρίσουν τα δύο, το 2ο πακέτο (PSI, δανειακή, μνημόνιο) και την ανάπτυξη. Ούτως ή άλλως τα κονδύλια είναι ήδη χρεωμένα - εκτός βέβαια εάν η πολιτική τοποθέτηση είναι "αν δεν με αναπτύξετε με τρόπο που δεν ξέρω, δεν θέλω τη δανειακή και χρεοκοπώ".

Εδώ είμαστε λοιπόν, να τα πούμε, να δούμε αν μπορούμε να αποκτήσουμε πολιτική. Λοιπόν;


*από μια συζήτηση στο fb για το τι ακριβώς προτείνει και αν προτείνει τελικά κάτι, η δημοκρατική αριστερά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU