Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ντανύ Κον-Μπεντίτ ένα βήμα πριν τη ρήξη με το κόμμα των Γάλλων Πρασίνων

από την Μελίττα Γκουρτσογιάννη

Η κρίση χρέους που έγινε οικονομική κρίση γρήγορα μεταβλήθηκε και σε πολιτική κρίση. Κυβερνήσεις πέφτουν, τα κόμματα τραντάζονται, συμμαχίες δοκιμάζονται, οι μετασεισμικές δονήσεις απλώνονται σε όλους τους χώρους. Ο αμείλικτος πόλεμος των χρηματοπιστωτικών αγορών με την πολιτική διακυβέρνηση, αλλά και των λαών με τους κυβερνώντες, η ευρωζώνη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση, οικονομική και πολιτική, οι έννοιες της ελεύθερης αγοράς, του κράτους προνοίας, του ίδιου του Κοινωνικού Συμβολαίου πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, να ξαναεφευρεθούν. Όλοι οι πολιτικο-ιδεολογικοί χώροι είναι σε αμφισβήτηση. Τα Πράσινα κόμματα της Ευρώπης δεν θα ήταν δυνατόν να ξεφύγουν από την κρίση…
Κον-Μπεντίτ: Ιδού εγώ πολιτικά άπατρις!
του Julien Martin  από τον Nouvel Observateur, 24 Φεβρουαρίου 2012
Με ένα e-mail που έστειλε στους εκλεγμένους αντιοπροσώπους της Europe Ecologie (Ευρώπη Οικολογία, το κόμμα των Γάλλων Πρασίνων) ο “Dany” εκφράζει όλη του την απογοήτευση από τη στάση του κόμματός του…Το e-mail αυτό είναι ενα δυνατό ράπισμα που στέλνει σήμερα, Παρασκευή 24 Φλεβάρη, ο Daniel Cohn-Bendit προς τα στελέχη και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Europe Ecologie. 
Ο ευρωβουλευτής που είναι υποστηρικτής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δεν μπόρεσε να χωνέψει την επιλογή του κόμματός του να κάνει αποχή κατά την σχετική ψηφοφορία. Ένα βήμα πριν τη ρήξη, βρίσκει την ευκαιρία ν’ ανοίξει την καρδιά του.
Ορίστε το κείμενο:

"Είμαι συγκινημένος από την χιονοστιβάδα των προσκλήσεων που μου στέλνουν οι υποψήφιοι της Europe-Ecologie και μου ζητούν να πάω να τους υποστηρίξω στις βουλευτικές εκλογές. 
Προτιμώ όμως να ξεκαθαρίσω τι χρώμα θα έχει μια τέτοια υποστήριξη για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Ξεκινώντας, πρέπει να πω ότι η εξέλιξη της Europe-Ecologie είναι πραγματικά απογοητευτική και δεν ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές. 
Μου προξένησε μεγάλη στενοχώρια η πρόσφατη θέση που πήρε η Europe-Ecologie κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μηχανισμού που επιτρέπει για πρώτη φορά να δοθεί συγκεκριμένη βοήθεια προς τις χώρες της Ζώνης του ευρώ που δεν μπορούν πια να δανειστούν.
Αντί για επιχειρήματα, οι εκλεγμένοι της ΕΕ υιοθετούν αδιακρίτως το σύνθημα “Όχι δώρο στον Σαρκοζύ” σε σημείο που να μην ξέρουν πια τι κάνουν. 
Αν αύριο, ο Σαρκοζί ήθελε να μιμηθεί το το είδωλό του, την «Άντζυ Μέρκελ», και αποφάσιζε να κλείσει πέντε πυρηνικούς σταθμούς, η καθωσπρέπει αριστερή θέση θα ήταν να ψηφίσουν το αντίθετο! 
Πράγματα εντελώς εξωφρενικά! 
Από εκεί και πέρα λοιπόν δεν προξενεί έκπληξη που, για να φανεί η αντίθεση προς τον Σαρκοζύ, κερδίζουν έδαφος κάτι απίθανες ιδέες, όπως η “δυναμική αποχή” της αριστεράς ενάντια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
Αυτή η πρωτοφανής πολιτική υποκρισία είναι σε τέτοιο βαθμό ισχυρή, ώστε να ασκεί γοητεία ακόμα και την ίδια την υποψήφιά μας για την Προεδρία, που δεν ακούει ούτε τις αναλύσεις των “δικών της” οικονομολόγων… 
Έτσι η αριστερά έσωσε την τιμή της με μια “εποικοδομητική αποχή”, γαλλικής πατέντας, προωρισμένης για την εσωτερική πολιτική αγορά της Γαλλίας, και η βοήθεια προς τους Έλληνες εγκρίθηκε χάρις στις ψήφους των βουλευτών της δεξιάς
Απαράδεκτο!


Δυό λόγια επίσης για τις δηλώσεις του φίλου μου Νοέλ Μαμέρ, που είπε ότι η θέση μου σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι «γερμανική». 
Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε αν οι θέσεις ενός Γάλλου αλγερινής καταγωγής θα ήταν τελικά “γαλλικές” ή “αλγερινές”, οι θέσεις ενός Γαλλο-Σενεγαλέζου θα ήταν “λευκές” ή “μαύρες”, ενός Γάλλου απογόνου Κορεατών κ.ο.κ … “Εκτροχιασμός” είναι η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για να χαρακτηρίσω αυτές τις απόψεις. Προφανώς, σύμφωνα με την “πράσινη ιεροτελεστία” θα έπρεπε κάποια στιγμή να επιτελεστεί μέσα μου μια μετάλλαξη και να ξαναγίνω Γερμανός. 
Το 1999, η Βουανέ μου είχε ήδη δώσει το εισιτήριο για να επιστρέψω στη Φρανκφούρτη … Περιττό να πω ότι η ιεροτελεστίες δεν είναι του γούστου μου! 
Και τελικά, έχω βαρεθεί να πρέπει να δικαιολογώ τις “γαλλικές” θέσεις μου – όπως για τη Βοσνία και τη Λιβύη – στη Γερμανία και τις υποτιθέμενες “γερμανικές θέσεις” μου στη Γαλλία.
Αυτή η προεδρική προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται από γενικευμένη υποκρισία, το κλίμα που επικρατεί είναι μάλλον νοσηρό και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Είναι εντυπωσιακή η απροθυμία του ζεύγους Hollande-Aubry και η “εποικοδομητική απάθειά τους” να καταπιαστούν με τα ευρωπαϊκά θέματα. Ελάχιστα ελκυστικός και ο Μπαϊρού, που περιπλανιέται μέσα στις ουράνιες σφαίρες ενός εθνο-προεδρισμού γαλλικής κοπής. Όσο για τον Σαρκοζί, κυριολεκτικά ξαμολύθηκε σε μια πλατιά αντιδημοκρατική σταυροφορία σαν μαθητευόμενος μάγος. Ίσως οι φιλόσοφοι σύμβουλοί του, όπως ο Φίνκιελκροτ και ο Γκλυκσμάν καλά θα έκαναν να του μιλήσουν για τη Χάννα Αρεντ…
Αυτά είχα να πω, και παραμένω διαθέσιμος για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες της Europe Ecologie, που κατανοούν ότι η εμπλοκή μου στην εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές θα σημαίνει συχνές αναφορές στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και στην ανάλυσή μου για την προεδρική εκστρατεία της Europe Ecologie και τις συνέπειές της για το πράσινο κίνημα. 
Για κάποιους που δεν τους αρέσει η ξύλινη γλώσσα και η προσποίηση, θα τους ήταν ίσως πιο εύκολο να συνταχθούν κατευθείαν με την Αριστερά της Αριστεράς: με τον Μελανσόν, τον Μπεζανσενό, τον Πουτού και με δεν ξέρω ποιόν άλλον από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα … Δεν έχω κανένα πρόβλημα! 
Κατά τα άλλα παραμένω μάλλον αισιόδοξος, γιατί τρέφω πάντοτε την ελπίδα ότι οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξω, αν εκλεγούν, θα είναι πιο φωτισμένοι από αυτούς που μας εκπροσωπούν σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Το 1945, γεννήθηκα άπατρις. Τώρα είμαστε στο 2012 και νά ‘μαι λοιπόν πολιτικά άπατρις. Έχει ενδιαφέρον! Κατά βάθος, ίσως αυτό να είναι απλώς μια ακόμα μορφή ελευθερίας…
Ανάθεμα σε αυτόν που σκέφτεται κακό…"


Dany Cohn-Bendit, 24 Φεβρουαρίου 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU