Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

"Δεν κάνει για τίποτα. Βάλτε τον κάπου"

"Η χώρα έχει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους"
Αλήθεια: Η χώρα έχει πολλούς κακούς δημοσίους υπαλλήλους

του Τάσου Τέλλογλου*
"Δεν κάνει για τίποτα. Βάλτε τον κάπου" (Σημείωμα του γραφείου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με το οποίο προωθούσε την πρόσληψη ημετέρου το καλοκαίρι του 2009).
Ο "δεν κάνει για τίποτα βάλτε τον κάπου" μπορεί να απολύθηκε από το μετρό μαζί με μερικές εκατοντάδες άλλους  Και ίσως το σημείωμα εκείνων που τον προώθησαν στη ΔΕΚΟ του κράτους "τους" να αρκούσε για να αποδειχθούν τα προσόντα του, η υπόθεση εξ άλλου παραπέμφθηκε στην τακτική δικαιοσύνη και ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι σχετικές διώξεις. 
Αλλά το ποιοι και πόσοι θα φύγουν από το δημόσιο παραμένει ακόμα ένας γρίφος για την κυβέρνηση. 
Κατ' αρχήν τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση Παπαδήμου είχαν επιχειρήσει να αποτρέψουν τις απολύσεις από το δημόσιο επιχειρώντας να στρέψουν τη συζήτηση αλλού. Διότι σε αντίθεση με όσα διαδίδουν κάποιοι, απολύσεις από το δημόσιο χωρίς την κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν νοούνται, είναι παράνομες -οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι και η μονιμότητά τους μπορεί να αμφισβητηθεί αν οι ίδιοι προκαλέσουν αυτή την αμφισβήτηση με μία αξιόποινη συμπεριφορά ή με παραίτηση.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 150.000 ως το 2016 και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί και θα ξεπερασθεί κατά 30.000 μάλιστα εξ αιτίας των αποχωρήσεων με προορισμό τη σύνταξη. 
Όταν διεφάνη αυτό τότε το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μαζί του, άρχισε να υποστηρίζει ότι χρειάζονται απομακρύνσεις από το δημόσιο για να "αλαφρύνει" το μισθολογικό κόστος αλλά με τις δραματικές μειώσεις των μισθών και αυτό το επιχείρημα ξεπεράσθηκε, το μισθολογικό κόστος του δημοσίου στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον μέσο όρο των 17 χωρών της Ευρωζώνης. 
Τελευταίο, και πιο πρόσφατο επιχείρημα του ΔΝΤ, είναι ότι απολύσεις χρειάζονται για να γίνουν νέες προσλήψεις. Έλα όμως που ...αν γίνει αυτό σε αρκετές περιπτώσεις το μισθολογικό κόστος θα ανέβει και πάλι. 
Όσο και αν επιμένουν οι θιασώτες της εξίσωσης "μείωση του κράτους=σωτηρία της χώρας", το πρόβλημα είναι απείρως πιο πολύπλοκο.

Το κράτος θα μπορούσε να μικρύνει αν πχ καταργούνταν το κρατικό συνεργείο αυτοκινήτων (κρατικών φυσικά) που παραπέμπει τα αυτοκίνητα στα ιδιωτικά συνεργεία ή επωλείτο η τυπογραφική μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου καθώς τα ΦΕΚ τα βρίσκουμε όλα στο διαδίκτυο. Και κυρίως αν απογράφονταν όλες οι δομές του δημοσίου, γινόταν καθηκοντολόγιο για τους υπηρετούντες, συγκεντρώνονταν τα στοιχεία ποινικού μητρώου από το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας και διαπιστωνόταν η γνησιότητα των τίτλων τους οποίους επικαλούνται ιδιαίτερα σε δήμους και κοινότητες. 

Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό αλλά θα χρειασθεί να γίνει σε μερικούς μήνες. Οι δανειστές μας δεν πιστεύουν ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε και θα το επαναλάβουν την άλλη εβδομάδα. Εμείς πρέπει να το κάνουμε όχι για να "σωθούμε" αλλά για να μπορέσει η χώρα να έχει ένα κράτος που να την βοηθήσει στο να ξαναπάρει μπροστά.

από το protagon.gr
στήλη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.terata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU