Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

902: Επιτέλους μια επιτυχημένη αποκρατικοποίηση - οι κομμουνιστές πάντα μπροστά!

Όταν λέμε ότι το κράτος είναι αποτυχημένος επιχειρηματίας, οι αριστεροί φίλοι μας μας λοιδορούν. Ας μην έχουν διαθέσιμο ούτε ένα επιτυχημένο παράδειγμα είτε στα πλαίσια του υπαρκτού σοσιαλισμού (καλύτερα κρατικού μονοκομματικού καπιταλισμού) είτε στα πλαίσια του υπαρκτού καπιταλισμού. Έλα όμως που υπάρχουν οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που έχουν στηθεί με το κρατικιστικό μοντέλο, όπου επιχειρηματίας είναι το κόμμα (τι κόμμα τι κράτος, το πρώτο είναι το δεύτερο σε μικρή κλίμακα...), οι υπάλληλοι πληρώνονται βάσει καταστατικού, είναι (ήταν) μόνιμοι και διορισμένοι βάσει του κομματικού ΑΣΕΠ (κομματική πίστη+ικανότητες) κλπ κλπ... Οι οποίες επιχειρήσεις όταν διαπιστώθηκε ότι δεν βγάζουν τα έξοδά τους αποφασίστηκε να αποκρατικοποιηθούν (αποκομματικοποιηθούν, το ίδιο είναι). Η μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις τηρήθηκε, η συμφωνία επετεύχθη, οι εργαζόμενοι την πλήρωσαν όπως σε κάθε καλή ιδιωτικοποίηση... 
Τελικά σε τι διαφέρει ο κρατικός καπιταλισμός από τον ...καπιταλισμό; (ΑΣ)

από το ΒΗΜΑ

Πωλήθηκε ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός 902 σε επιχειρηματία
Απόλυση προβλέπεται για 48 περίπου εργαζόμενους
Χωρίς ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό θα είναι πλέον το ΚΚΕ, καθώς μεταβιβάστηκε σε επιχειρηματία η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ, η κομματική, δηλαδή, εταιρεία που έχει στην κατοχή της τους εν λόγω σταθμούς και την άδεια χρήσης των συχνοτήτων από τους οποίες εκπέμπουν.
Σύμφωνα με  Τα Νέα η πώληση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του κόμματος, που κυοφορούνταν εδώ και μήνες, ολοκληρώθηκε, οι σχετικές υπογραφές μπήκαν, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες απαγορευτικές για το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της μίας ή της άλλης πλευράς. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν ήδη στους εργαζόμενους των σταθμών από τη διεύθυνσή του ραδιοτηλεοπτικού 902, παρουσία του μέλους του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Αρβανιτάκη ο οποίος έχει και την κομματική- πολιτική ευθύνη για τα κομματικά ΜΜΕ.
Ο νέος ιδιοκτήτης έθεσε όρο να του παραδοθεί η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ «καθαρή», δηλαδή χωρίς εργαζομένους. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι του 902 (τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού), που ανέρχονται περί τους 48, θα απολυθούν. Κι επειδή αυτό είναι παράνομο, αφού η εταιρεία θα μεταβιβαστεί εν λειτουργία, η ηγεσία του ΚΚΕ επέλεξε να εφαρμόσει το παρακάτω σχέδιο: οι εργαζόμενοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες και θα περάσουν σε δύο κομματικές επιχειρήσεις από τις οποίες και θα απολυθούν χωρίς, όπως τους είπαν, να χάσουν εργασιακά τους δικαιώματα.
Τέλος, υπάρχει και μια μικρή ομάδα (περί τους 4 εργαζομένους) που απασχολούνται στην ιστοσελίδα του κόμματος 902.gr οι οποίοι θα υποβάλουν παραιτήσεις και θα επαναπροσληφθούν με αμοιβή τον μέσο εργατικό μισθό που προβλέπει το νέο καταστατικό του ΚΚΕ, δηλαδή με 600-800 ευρώ. Η μέθοδος των παραιτήσεων και της επαναπρόσληψης με τον προαναφερόμενο μισθό θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους που θα απομείνουν στον «Ριζοσπάστη» όταν ολοκληρωθούν οι απολύσεις. 
Εν τω μεταξύ ήδη η διεύθυνση του 902 άρχισε συζητήσεις με τους εργαζομένους που θα απολυθούν από τους οποίους ζητείται να αποδεχτούν κούρεμα των οφειλομένων τουλάχιστον κατά 40%.
Η διαδικασία των απολύσεων και η τυπική μεταβίβαση της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ στον νέο ιδιοκτήτη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου. Σ' αυτό το διάστημα ο ραδιοφωνικός 902 θα παίζει μόνο μουσική κι ενδεχομένως να υπάρχει και κάποιο σύντομο δελτίο ειδήσεων.

2 σχόλια:

  1. Για κάτσε να βγει και η επίσημη ανακοίνωση απ' το ΚΚΕ και βλέπουμε. Τα ιντερνετικά ΝΕΑ που τη δημοσίευσαν πρώτα δεν τα έχω σε εκτίμηση, όπως αντίστοιχα δεν έχω σε εκτίμηση και το ιντερνετικό ΕΘΝΟΣ, που είχε δημοσιεύσει ότι ...θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά νέα δήλωση Ε9, ανεξάρτητα αν το 2012 επήλθε κάποια αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία. ... και το ίδιο βράδυ διαψεύστηκε απ' την ΥΕΝΕΔ ... εεε το ΜΕΓΚΑ!
    Για περίμενε λίγο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902»

    http://www.902.gr/eidisi/politiki/23931/anakoinosi-toy-grafeioy-typoy-tis-ke-toy-kke-gia-ton-902

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU