Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και ΣΥΡΙΖΑ, ή, το κρίσιμο timing μιας αναμενόμενης κωλοτούμπας

Swingers (μην κάνετε όρεξη!)

του Γιώργου Προκοπάκη*
Η άποψη που λίγο πολύ λέει "το μεταρρυθμιστικό κέντρο θα μπορούσε ακόμη και να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ", είτε σε μια ημιμόνιμη σχέση ώστε να τον επηρεάσει σε όποιο μέτρο είναι αυτό δυνατόν, είτε στο πλαίσιο μιας λογικής "δημιουργικής καταστροφής" ώστε μετά από ένα διάλειμμα ΣΥΡΙΖΑ να επέλθει η ανασύνθεση χώρων και πολιτικών, φαίνεται να κερδίζει πόντους. Λίγους, αλλά ορατούς. Ακόμη και εάν θεωρήσουμε πως είναι η εκλογίκευση μιας διάχυτης αίσθησης "τι χειρότερα μπορούν να συμβούν" αφ' ενός και της βέβαιης κωλοτούμπας ΣΥΡΙΖΑ αφ' ετέρου, χρήζει μικρής ανάλυσης.
Πολιτικά ως κέντρο νοείται ο χώρος ο οποίος θα μπορούσε να πάει προς τη μια ή την άλλη μεριά. 
Ένα swing party που μπορεί να ταλαντευθεί, να αλλάξει συμμαχίες και αυτό να είναι αυτονόητα αποδεκτό από το δικό του ακροατήριο, αλλά και από τους δυνητικούς πολιτικούς συμμάχους-αντιπάλους. 
Το πρόβλημα είναι πως η ταλάντευση δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο του (σχηματικά θα το πω) "καθεστωτικού χάσματος". Δηλαδή, εάν η διαχωριστική γραμμή είναι, ας πούμε, "ευρώ-δραχμή" οι swingers της μιας ή της άλλης πλευράς μπορούν να πάνε μέχρι το όριο και όχι παραπέρα. 
Η διάβαση του ποταμού, ακόμη και με ρητές επιφυλάξεις σε έκτακτες περιπτώσεις (εθνική ανάγκη το λένε πολλοί), διαλύει τη σχέση με το ακροατήριο με αποτέλεσμα, ακόμη και εάν υπάρχουν πρόσκαιρα οφέλη, η διάρρηξη έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο swinger αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει τροπάρι - η επιβίωσή του όμως είναι αδιάφορη, άλλος swinger θα βρεθεί.

Στα καθ' ημάς, η ΔΗΜΑΡ πέρυσι επεβίωσε στις εκλογές δηλώνοντας swinger, όμως με την έξοδό της από την τρικομματική έγινε σαφές πως η ταλάντωση δεν πείθει ούτε προς την μία ούτε προς την άλλη πλευρά.

Όσο κι αν ακούγεται εξεζητημένο, ο swinger στην Ελλάδα του 2013 είναι οι ΑνεξΕλ. Γιατί απευθύνονται με ανερμάτιστο τρόπο σε ανερμάτιστο ακροατήριο σε άξονα κάθετο προς την κύρια διαχωριστική γραμμή: σχέση με την εξουσία που θα προσπορίζει προσωπικό όφελος, χωρίς πολιτικό στίγμα και χωρίς πολιτική ηθική. Ως φορέας, με τον ένα ή άλλο ανερμάτιστο αρχηγό, αυτό το ανερμάτιστο ακροατήριο θα έχει κάποιον ΑνεΕλ για εκπροσώπηση. Με ταβάνι στην απήχηση, αλλά και με σοβαρό κατώφλι - το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Με αυτά στο μυαλό, το σενάριο της "ανοχής" προς ή συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ για το "κέντρο" που υποτίθεται πως έχουμε στο μυαλό μας, είναι εισιτήριο πρώτης θέσης στον Τιτανικό. 


Προσωπικά ενστερνίζομαι σε μεγάλο βαθμό το σενάριο της κωλοτούμπας Τσίπρα. Πλην όμως, ακόμη και έτσι, η αστάθεια που θα προκαλέσει θα είναι καταστροφική. (άλλη κουβέντα αυτή)
Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εφικτό το σενάριο της "αλλαγής κατά τη διαδικασία", δηλαδή, πρώτα πρέπει να περάσει το ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς και δηλωμένα και μετά να παίξουν οι ταλαντώσεις
Σε αντίθετη περίπτωση, όποια ιδεολογική και πολιτική προίκα κουβαλάει ο swinger έχει απωλεσθεί. Καλή ώρα η ΔΗΜΑΡ, με εγχείρημα πολύ μικρότερης βαρύτητας - δεν πείθει κανέναν πέραν κάποιων κομματικών στελεχών! 
Εναλλακτικά ο swinger θα μπορούσε να παίξει εάν άλλαζε η διαχωριστική γραμμή. Πλην όμως, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι πάντες παίζουν γύρω από τη διαχωριστική γραμμή "μνημόνιο-αντιμνημόνιο". Αυτό καταλήγει στον διπολισμό με ηγεμονική θέση ένθεν και ένθεν της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε προσπάθεια ειλικρινούς swinger είναι καταδικασμένη σε αποτυχία - στην καλύτερη περίπτωση πρόσκαιρη πολιτική επιβίωση και εξαφάνιση στον επόμενο κύκλο.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το "κέντρο" ή θα εμφανισθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική της ΝΔ (και του βενιζελοΠΑΣΟΚ ίσως - ας αποφασίσουν κι αυτοί τι ρόλο θέλουν να παίξουν) ή είναι αδιάφορο

Ή μεγάλες προοπτικές ή τίποτε - ας κάνει καθένας τις προσωπικές του επιλογές. 
Μέχρι την εμφάνιση της προοπτικής, δουλειά του "κέντρου" δεν είναι να ψάχνεται πώς θα γίνει ο swinger της βέβαιης, κατ' εμέ, διάλυσης ερωτοτροπώντας με την ιδέα ΣΥΡΙΖΑ, με το ένα ή τον άλλο τρόπο. 
Δουλειά του είναι να προσδιορίσει μια νέα διαχωριστική που θα διευρύνει το (κακόηχο, ανακριβές αλλά επικρατήσαν) συνταγματικό τόξο και θα του δώσει πρόσβαση όχι στον "πολιτικό" ΣΥΡΙΖΑ αλλά στα κοινωνικά στρώματα που θέλγονται απ' αυτόν. 
Εάν ούτε αυτό είναι δυνατόν, έχουμε και τη θαλπωρή του σπιτιού μας.


* δημοσιεύτηκε στην Μεταρρυθμιστική Αριστερά με τίτλο, "Swingers (μην κάνετε όρεξη!)". Ο υπέρτιτλος της ανάρτησης είναι της ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU