Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πότε θα πέσει το ελληνικό "τείχος του αίσχους";

Επιχειρημα-
τικό ρίσκο με την εγγύηση του κράτους!

Διαβάζουμε στα νέα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μια πολύ χαρακτηριστική είδηση:
"Αποζημίωση" της κυβέρνησης στη Μορέας ΑΕ λόγω... μειωμένης κίνησης 
10:45 | 28 Αυγ. 2014  tvxs.gr 
Επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ ως "αποζημίωση" θα λάβει από την κυβέρνηση η κοινοπραξία Μορέας Α.Ε., συμφερόντων των ομίλων Λ. Μπόμπολα, Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και Σ. Κόκκαλη, που κατασκευάζει τον κεντρικό οδικό άξονα Πελοποννήσου. Η κοινοπραξία εμφάνισε λογαριασμό με απώλειες 500 εκατ. ευρώ λόγω μειωμένης κίνησης.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή νέα συμπληρωματική σύμβαση του έργου. Η αποζημίωση έρχεται σε συνέχεια των πρόσθετων εργολαβικών αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Στην περίπτωση της Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας τα έργα δεν είχαν σταματήσει στα μέσα του 2011, αλλά προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Σήμερα απομένουν περίπου 6 χλμ. στην παράκαμψη της Καλαμάτας, το δύσκολο κομμάτι Παραδείσια-Τσακώνα και η διακλάδωση Λεύκτρο-Σπάρτη. Οι εργολάβοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι από το 2009 η κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40%.
Ιδού οι αμαρτωλές και χαριστικές συμβάσεις που υπογράφει το κομματικό κράτος με τους ημετέρους και οι συνέπειές τους - όχι μόνο μειωμένα φορολογικά έσοδα από την πτώση της κίνησης αλλά και επιστροφή των όποιων εσόδων στους μεγαλοεργολάβους του πελατειακού καρτέλ. Τους κατόχους των χωρίς άδεια καταχρεωμένων ΜΜΕ που εκβιάζουν τον πολιτικό κόσμο και μονοπωλούν τα έργα. Η παράταξη της ΝΔ υποτίθεται ότι εκφράζει ιστορικά την ελεύθερη οικονομία και την επιχειρηματικότητα... έλα όμως που σε αυτήν την χώρα απλά εκφράζει τον κρατικό καπιταλισμό, το πελατειακό σύστημα και τίποτα παραπάνω από την ελληνική σοβιετία όπως συχνά αποκαλείται το κομματικό παρασιτικό κράτος και η οικονομία των ημετέρων.
  • Ποιο είναι λοιπόν το "σύστημα" του κρατικού καπιταλισμού που ΝΔ & ΠΑΣΟΚ έστησαν στην μεταπολίτευση; Διορισμοί ψηφοφόρων, εξαγορά συνδικαλιστών και επιχειρηματικό ρίσκο με την εγγύηση του κράτους! 
  • Τι έχει δημιουργήσει αυτό το "σύστημα"; Ένα "τείχος του αίσχους":
Έξω από το οποίο βρίσκεται αποκλεισμένη η υγιής επιχειρηματικότητα, η ελεύθερη οικονομία, οι φτωχοποιημένοι πληθυσμοί της χώρας, οι άξιοι και οι άξιες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα γιατί δεν εκπορνεύονται στα κρατικά κόμματα και η μόνη τους ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή είναι η μετανάστευση. Για όσους/ες μπορούν... Οι υπόλοιποι υπομένουν την τιμωρία της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας και πληρώνουν τον λογαριασμό που δημιούργησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Μέσα στο τείχος, κρύβεται το τέρας του παρασιτισμού: η κρατικοδίαιτη ελίτ των μερικών εκατοντάδων οικογενειών των ωφελημένων "επιχειρηματιών", πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων διορισμένων και καλοπληρωμένων λόγω κομματικού ρουσφετιού, γραμματείς και φαρισαίοι του μηχανισμού, ιδιοκτήτες της ενημέρωσης, λαμόγια και μπράβοι του συστήματος και πολλοί μικροsurvivors της κρίσης που έχουν εναποθέσει το μέλλον τους στην ανυπαρξία ορθολογισμού και πραγματικού ελέγχου του πόθεν έσχες.

Καμιά ελπίδα όχι ανάπτυξης αλλά ούτε και όποιας παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν έχει αυτή η χώρα όσο η εξουσία είναι στα χέρια των διεφθαρμένων. Δεν πρόκειται για τους ισχυρούς ενός δυτικού καπιταλισμού. Πρόκειται για την ελληνική καθυστερημένη θεσμικά εξαρχία μιας κλυδωνιζόμενης ΕΕ από τις πολιτικές λιτότητας που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά με την ελληνική κρίση - και την έχει εκχωρήσει σε μια συναλλαγή τρόικας-παλιού πολιτικού συστήματος που κρατά στη εξουσία τα τοπικά-όχι εθνικά"συμφέροντα" μόνο και μόνο επειδή είναι υπάκουα εξ ανάγκης - ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός δεν θέλει ανατροπές και αμφισβήτηση στον Νότο.

Μοιραία, αρέσει δεν αρέσει, την ελληνική σοβιετία, το σύστημα των κομματικών γραφειοκρατών και των διευθυνόντων των κρατικοδίαιτων εταιρειών (είτε είναι "ιδιωτικοποιημένες" είτε όχι) μαζί με τον εσμό των πολιτικών και συνδικαλιστών που πλούτισαν παρασιτώντας την εργασία και τα εισοδήματα ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών, απειλεί μόνο μια αλλαγή στην πολιτική εξουσία και διαχείριση - μια άμεση ανατροπή
Και την δύναμη για να το κάνει αυτό έχει μονάχα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση με πρόωρες εκλογές - κι αυτό το ξέρουν όσοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να καθυστερήσουν την πολιτική αλλαγή - όχι γιατί ανησυχούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ...καλύτερα την κρίση ή να διαπραγματευτεί το χρέος. Και το Ποτάμι ή όποιος άλλος να ήταν αξιωματική αντιπολίτευση τα ίδια θα έλεγαν... το θέμα είναι τα οικονομικά τους συμβόλαια - αυτά προσπαθούν να διαφυλάξουν και χρειάζονται χρόνο. Ποσώς τους νοιάζει αν οι έλληνες μπορούν να βγάλουν έναν ακόμη χειμώνα σε αυτήν την οικονομική κατάσταση - αυτοί θέλουν να γλυτώσουν "νόμιμα" από τις ευθύνες τους και να "ιδιωτικοποιήσουν" (θα πει ξεπουλήσουν στα καρτέλ) κάθε δημόσιο πλούτο.

Εμάς φυσικά μας ενδιαφέρει η προγραμματική και στελεχική επάρκεια της νέας συγκυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ελπίζουμε να κυριαρχήσει η λογική και το πνεύμα συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά... το ελληνικό τείχος του αίσχους πρέπει να "πέσει" σήμερα αν είναι δυνατόν. Και καμιά πρόφαση ανεπάρκειας των άλλων δεν μπορεί να διασώσει τους καθαρά υπεύθυνους για την χρεοκοπία, το κομματικό πελατειακό κράτος, την ανυπαρξία ανεξάρτητων θεσμών και την επίθεση στο εισόδημα, την εργασία και την περιουσία των πολιτών: ας πληρώσουν εκείνοι την κρίση τους - δώσαμε ήδη τα πάντα.

Ας πέσει τώρα το ελληνικό τείχος του αίσχους.


Γιώργος Παπασπυρόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU