Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αγορές: δεύτερες σκέψεις για ΣΥΡΙΖΑ και κούρεμα χρέους - εγκαταλείπουν Σαμαρά, αναγνωρίζουν την πραγματικότητα...

Διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ:

Bloomberg: Προτείνει ανοικτά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα
Στην επισήμανση ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και του αποτελέσματος ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών οποιοσδήποτε έρθει στην εξουσία το επόμενο έτος δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα προχωρεί το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο, προτείνοντας ανοικτά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Aναφέρει πως η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή κατέδειξε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να μην λάβει την εντολή που επιθυμεί προκειμένου να συνεχίσει τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και να αποφύγει την κήρυξη χρεοστασίου. Το άρθρο τονίζει πως η αναγκαστική διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών πιθανό να αναδείκνυε νικητή τον «αντι- μνημονιακό» και «νέο-μαρξιστικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από έξι χρόνια  πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης η Ελλάδα έχει πλέον εξαντληθεί. Αν και η οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης , ωστόσο 1 στους 4 Έλληνες παραμένει άνεργος, και ποσοστό άνω του 70% είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Το άρθρο σημειώνει πως η λιτότητα στέρησε από επαρκή περίθαλψη του Έλληνες, μείωσε τις κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, αύξησε τις αυτοκτονίες κατά 45%, δεκαπλασίασε  τις μολύνσεις με HIV και επανέφερε την ελονοσία μετά από 40 χρόνια.
Όπως επισημαίνεται ακόμα και τώρα που καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα κομίζουν πρόσθετη λιτότητα, κάτι που στρέφει πολλούς Έλληνες  προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αυξήσεις τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και να παράσχει δωρεάν ρεύμα.
Το Bloomberg αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως με κάποιον τρόπο θα αποφύγει μια χρεοκοπία ή επιστροφή της χώρας στη δραχμή και ότι θα μεταπείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία αρνούνται να διαγράψουν οποιοδήποτε μέρος του κρατικού χρέους της Ελλάδας.
Bloomberg: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της που τώρα πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Και η προοπτική ατελείωτων ετών λιτότητας στην προσπάθεια να ξεχρεώσει, είναι πολιτικό δηλητήριο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, προσθέτοντας πως  «η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καλή μόνο για την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα θα διαμοίραζε με δίκαιο τρόπο το βάρος».
Στη βάση αυτή το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει πλέον να πιέζει τους Έλληνες να πληρώνουν για να μειωθούν τα χρέη τους με την επιβολή περισσότερων περικοπών στον προϋπολογισμό και πως η συμφωνία που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αφορά στην παροχή περισσότερων κεφαλαίων με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα, αλλά στην ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία να γίνει βιώσιμη.
«Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει αυτές που έχουν ήδη επιτευχθεί, στο κυνήγι του για μια αδύνατη αριστερή ουτοπία», σημειώνει το δημοσίευμα.
Σχόλιο ΑΣ:
Αγορές και ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται ήδη στα αυτονόητα: Ο αγγλικός τίτλος  του κειμένου είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικός - ζητά μια τελική πράξη στο ελληνικό δράμα της ΕΕ.
Οι αγορές κατά βάθος, και προοδευτικά κατά πλάτος, συμφωνούν με το κούρεμα/αναδιάρθρωση δλδ με την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εγκαταλείπουν τους χαμένους της συγκυβέρνησης -

Οι αγορές προφανώς δεν αυτοκτονούν κκ Σαμαρά και Βενιζέλο...
...ειδικά για "πάρτη" σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU