Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Υπάρχει plan B: το "δεύτερη φορά Αριστερά"!

η "σταλινική παρένθεση"  τελευταία ελπίδα της "αριστερής παρένθεσης";
(σκίτσο Γιάννη Καλαϊτζή / efsyn)
Η "δεύτερη φορά Αριστερά"  θα πυροδοτήσει μια οριστική πορεία ανατροπής των συσχετισμών στην ΕΕ - αυτό είναι και το μόνο πραγματικό και βιώσιμο plan B!

Η "αριστερή παρένθεση" σχεδιάστηκε μπροστά στην αναπόφευκτη επικράτηση των δυνάμεων υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας στα προγράμματα "διάσωσης"/μνημόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν το μόνο που μπορούσαν να αντέξουν οι παγιωμένοι συσχετισμοί δύναμης  - μια προσωρινή υποχώρηση για μια συντριπτική επάνοδο της ισχύος του συστήματος της γερμανικής Ευρώπης. 

Η στόχευση αυτή εξηγεί τη βιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Σαμαρά Βενιζέλο με ελάχιστα περιθώρια παράτασης του προγράμματος, την συστηματική υπονομευση των διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονη πιστωτική ασφυξία και τους εκβιασμούς για εφαρμογή ενός 5χρονου grexit: η πρώτη αριστερή κυβέρνηση έπρεπε να αποτύχει με κάθε τρόπο ώστε να ανακοπεί και στις άλλες χώρες η φορά ανατροπής των συσχετισμών στην ΕΕ. 

Η "αριστερή παρένθεση" είναι τώρα στο τραπέζι των επιλογών των ελλήνων ελληνίδων  ψηφοφόρων. 

Η αριστερή κυβέρνηση απέφυγε την συντριβή και το grexit με προίκα ανθρωπιστική βοήθεια - συμβιβάστηκε χάνοντας στα σημεία αλλά κερδίζοντας χρόνο και "αύριο" - μπόρεσε έτσι να προστατεύσει εκτός από τον λαό της, και τα παράλληλα κινήματα ανατροπής της λιτότητας που διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά από την απογοήτευση και την περιθωριοποίηση: σε δυο εβδομάδες οι ριζοσπαστικοποιημένοι σοσιαλιστές της Πορτογαλίας διεκδικούν μια εντολή αντι-λιτότητας, και σύντομα ακολουθούν το ιρλανδικό Sinn Fein και οι Podemos μπαίνοντας δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή των χωρών τους για να ανατρέψουν την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.
Στην Ιταλία προωθείται η δημιουργία ενωτικής ριζοσπαστικής έκφρασης της αριστεράς, οι γάλλοι και ιταλοί σοσιαλιστές ξυπνούν από τον "γερμανικό υπνωτισμό" και ψάχνουν νέες συμμαχίες. Ακόμη και εκτός ΕΕ, στην διπλανή Τουρκία, το κόμμα της αριστεράς και των μειονοτήτων βλέπει τον ρόλο του να παγιώνεται ακόμη και στην επιλογή επαναληπτικών εκλογών ανατρέποντας ιστορικά τους δεδομένους συσχετισμούς. 

Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα με την "ανταρσία" του ΣΥΡΙΖΑ. Την διαφάνεια της διαπραγμάτευσης που επέβαλλε και την καταιγιστική πληροφόρηση και αμφισβήτηση του γερμανικού μοντέλου που έμεινα στην ημερήσια διάταξη για μήνες. Μπορεί οι γερμανοί να νίκησαν στα σημεία αλλά βγήκαν εξαντλημένοι από αυτήν την μάχη - το σπάσιμο της κινέζικης φούσκας (η αναπτυξιακή κούραση του καλύτερου πελάτη τους) και το προσφυγικό με το άνοιγμα των συνόρων από την ελληνική πλευρά τους βρήκε ανήμπορους - ήδη αλλάζουν γραμμή και επικεντρώνονται σε μια ευρωπαϊκή και όχι γερμανική αντιμετώπιση. Και έτσι τα κινήματα αμφισβήτησης της λιτότητας της γερμανικής Ευρώπης, έμειναν ζωντανά χάρις και στον ευφυή συμβιβασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ επέτυχε με την βοήθεια του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο σχέδιο Γιούνκερ. Μια συντριβή του θα έφερνε τους γερμανούς σε επίπεδα δικτατορικής ισχύος και αναντίρρητης εφαρμογής πανευρωπαϊκά των πολιτικών λιτότητας και της ευρώπης-φρουρίου απέναντι στους μετανάστες.

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στην Ευρώπη τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει για δεύτερη φορά τον λόγο στον λαό της χώρας με πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες πρότυπο για μιαν άλλη Ευρώπη. 

Αν αποτύχει το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης" οι πολιτικές Σόιμπλε θα έχουν ηττηθεί οριστικά και οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις θα σηκώσουν κεφάλι - οι νέες συμμαχίες θα παγιοποιηθούν και θα ισχυροποιηθούν, το Podemos θα ανακάμψει εφόσον δεν εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ισπανοί σοσιαλιστές θα ενισχυθούν, η ιταλική, γαλλική και ιρλανδική αριστερά θα επανακαθορισθούν σε άλλη βάση και οι ρεαλιστές ακόμη και γύρω από την Μέρκελ θα μπορέσουν να απαλλαγούν από την εμμονική αντιευρωπαϊκή πολιτική Σόιμπλε, ίσως και τον ίδιο και την αρνητική του υπερ-επιρροή.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί, οι συσχετισμοί του χθες θα επικρατήσουν εξουδετερώνοντας τις ρεαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις ακόμη και μέσα στην ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία ή τους ευρωπαϊστές συντηρητικούς. Με όλες τις προφανείς συνέπειες πλην της Ελλάδας και για όλη την Ευρώπη. 

Οι εκλογές την άλλη Κυριακή έχουν λοιπόν καθοριστική σημασία για την διατήρηση ή την ανατροπή των συσχετισμών στην Ευρώπη. 
Κάτι που αποδείχθηκε μέσα από την ελληνική διαπραγμάτευση είναι ότι το μοναδικό σχέδιο Β που μπορεί να προσφέρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα που είναι ξεκάθαρα ευρωπαϊκό, είναι η ανατροπή, η αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΕ που σήμερα είναι υπέρ της λιτότητας και του γερμανικού λόμπι που την επιβάλλει. 

Και συνεπώς, η "δεύτερη φορά Αριστερά" στην Ελλάδα είναι το μόνο βιώσιμο plan B που υπάρχει και για μας και για τους ευρωπαίους φίλους μας. 

Στις 20 Σεπτεμβρίου μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή του πυροδοτώντας μια πανευρωπαϊκή αλλαγή με την δυναμική επανεμφάνιση της ευρωπαϊκής αριστεράς, κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού αυτήν την φορά - μιας σύγχρονης αριστεράς που θα καλύψει το κενό που άφησε η χρεοκοπημένη και ενσωματωμένη στις δεξιές πολιτικές σοσιαλδημοκρατία.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU