Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αναλογικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, τώρα!

Ελεύθεροι επαγγελματίες επί τω έργω: σπρώχνουν το βράχο του αφόρητου χαρατσιού του ΟΑΕΕ


Οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούν διπλή την κρίση: εκτός από την βύθιση της αγοράς και την αύξηση των φόρων, έχουν και το άκαμπτο χαράτσι του ΟΑΕΕ πάνω από το κεφάλι τους.
500 ευρώ τον μήνα συνεχίζει να απαιτεί το "ταμείο" των ελεύθερων επαγγελματιών από έναν παλιό επαγγελματία και 230 από ένα πρωτοεισερχόμενο στο επάγγελμα!!
Ασχέτως εισοδήματος. Επειδή έτσι θέλει.
Και "ρυθμίζει" με τόκο ληξιπρόθεσμες εισφορές που έχουν προκύψει παράνομα και αντισυνταγματικά εφόσον έχουν παραβιάσει την αρχή της αναλογικότητας αλλά και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Το διαρκές σκάνδαλο του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ οφείλει η κυβέρνηση να το σταματήσει εδώ. Ως πρώτο μέτρο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τώρα - και με όποιο σενάριο κι αν επιλεγεί από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου: να αποκατασταθεί η αναλογικότητα στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και να κουρευτούν αναδρομικά οι επιπλέον χρεώσεις για τα χρόνια της κρίσης - και μετά να επαναληφθεί ορθά η ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς σύνδεση με τις τρέχουσες εισφορές.
Θυμίζουμε ότι η σύνδεση των εισφορών των ΕΕ με το εισόδημά τους, προβλέπεται στην νέα συμφωνία/μνημόνιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας και μάλιστα με όριο τον Οκτώβριο του 2015 δλδ την ασφαλιστική μεταρρύθμιση - και είναι μια ιστορική στιγμή όπου η Αριστερά μπορεί να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα των ΕΕ και να άρει μια μεγάλη αδικία που πνίγει την επιχειρηματικότητα, και ειδικά σήμερα "εκτελεί" τους νέους που θέλουν να μπουν στην αγορά. Και που οι δήθεν φίλοι της επιχειρηματικότητας και προστάτες της (φιλ)ελεύθερης αγοράς (ΝΔ - Βρούτσης), αρνήθηκαν σθεναρά να ικανοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια... διατηρώντας ακόμη και την ποινικοποίηση της αδυναμίας των ΕΕ να ανταποκριθούν στο παράνομο χαράτσι!
Δημοσιεύουμε παρακάτω και ξανά, ένα κείμενο που δείχνει τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη με την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών - πουθενά η εισφορά δεν είναι ένα χαράτσι ελέω θεού και υπουργού, χωρίς σχέση με το εισόδημα του επαγγελματία! Αν θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρώτο και ελάχιστο μέτρο ανακούφισης των υποζυγίων ελεύθερων επαγγελματιών, είναι η αναλογικότητα των ασφαλιστικών τους εισφορών: χωρίς αυτό το μέτρο, καμία επανεκκίνηση δεν μπορεί να επιτύχει όσο ο μικρομεσαίος και ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει όμηρος των παράνομων χρεών του στον ΟΑΕΕ και υπόχρεος μιας αφόρητης υποχρεωτικής μηνιαίας εισφοράς. Δεν υπάρχει ανάπτυξη ούτε ανάσχεση της ανεργίας όταν στύβεις και παρασιτείς το ισχνό εισόδημα του επαγγελματία και εμποδίζεις τον νέο να μπει στο επάγγελμα. 

Η καλύτερη λύση θα ήταν η κατάργηση του ΟΑΕΕ είτε μέσω ενοποίησης με το ΙΚΑ (όπου τουλάχιστον μετρούν αναλογικά τις εισφορές) είτε με σύνδεση της ασφάλισης των ΕΕ με τους φόρους που καταβάλλουν - ότι όμως κι αν επιλεγεί, αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει τώρα!
(ΑΣ)


Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημα

1) Αγγλία – Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Για εισόδημα κάτω των £5,725 per year δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις! Έως £7.775 το χρόνο πληρώνεις £2.70 την εβδομάδα.

2) Αυστρία – Οι εισφορές που καταβάλλετε ως εργαζόμενος εξαρτώνται από τις
ακαθάριστες αποδοχές σας. Eάν είστε αυτοαπασχολούμενος, βάσει των επαγγελματικών εσόδων σας (όταν συντρέχει περίπτωση, προβλέπεται ελάχιστη εισφορά!!)

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20Austria_el.pdf

3) ΓΑΛΛΙΑ : Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, καταβάλλετε ο ίδιος τις εισφορές, που υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική σας δραστηριότητα.

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20France_el.pdf

4) Ιταλια : Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζονται επί
του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται για σκοπούς
φορολογίας φυσικών προσώπων κατά το έτος στο οποίο αφορούν οι εισφορές

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20Italy_el.pdf

5) ΚΥΠΡΟΣ : Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο
16,9%. Από το συνολικό αυτό ποσοστό του 16,9%, το 12,6% καταβάλλεται από τον αυτοτελώς εργαζόμενο και το 4,3% από το κράτος. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΤΟ ΕΤΑΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΙΧΥΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΟΥΝ!!!)

Προβλέπεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα με κανονιστικές ρυθμίσεις
για κάθε επαγγελματική κατηγορία αυτοτελώς εργαζόμενων.

Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει του
ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ !!!!!!!!!!!

Σε περίπτωση που ο αυτοτελώς εργαζόμενος αποδείξει ότι το εισόδημά του
είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής
κατηγορίας στην οποία ανήκει, δύναται να καταβάλλει εισφορές οι οποίες
υπολογίζονται βάσει του πραγματικού του εισοδήματος.

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20Cyprus_el.pdf

6) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ : Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των
επαγγελματικών εισοδημάτων σας.

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20Luxembourg_el.pdf

7) ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων είναι 11,0% επί των
εισοδημάτων επί των οποίων γίνονται κρατήσεις (τα οποία αποκτώνται απόελευθέρια επαγγέλματα). Ωραιο και συγκεκριμενο .

ΠΧ
3.000 ευρω ετησιο εισοδημα = 330 ευρω ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΕΚΕΙ.
Με το ιδιο εισοδημα = 4.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ,

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΑ 3.000 ευρω ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.

Σουηδια : Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 28,97 % του εισοδήματός τους.

Βεβαιως μιλαμε για τη χωρα με ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Εμεις εδω τους ανταγωνιζομαστε στο πρωτο (τους ξεπερναμε αερα) και ΦΥΣΙΚΑ
εχουμε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΜΑΖΙ (οι ανασφαλιστοι Ελληνες εφθασαν το 30 % του πληθυσμου!!!)

http://ec.europa.eu/...nEU/Your social
%20security%20rights%20in%20Sweden_el.pdf

9) Τελος η ΙΣΠΑΝΙΑ ειναι η μονη χωρα που εχει παρομοιο συστημα με το δικο μας. Δεν ειναι τυχαιο που μοιραζομαστε με αυτη την φοβερη χωρα, τοσα εξοχα κοινα, οπως απο εναν εμφυλιο, μια χουντα, μια 20ετη σοσιαλμανια και εν τελει απο μια προσφατη οικονομικη καταρρευση.

– Ολα τα ανωτερω στοιχεια βρισκονται στον επισημο ιστοτοπο της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής (εχει επιλογη και Ελληνικης γλωσσας, για καθε χωρα που αναλυει)


http://ec.europa.eu/...d=858&langId=en

– Για γρηγορη ανευρεση των παραρτηματων των κοινωνικοασφαλιστικων δικαιωματων ολων των χωρων της ΕΕ, εδω :

Η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ

Αποτελεσμα του στρεβλου εν Ελλαδι συστηματος κοινωνικης ασφαλισης ειναι αυτο και αυτο, δηλαδη να στερουνται και διωκονται κατα κανονα ανασφαλιστοι αυτοαπασχολουμενοι, υποαπασχολουμενοι, με μπλοκακι, ανεργοι, συγχρωτιζομενοι κατα απαραδεκτο τροπο με τους οντως εισφοροφυγαδες αλλων κοινωνικων και επαγγελματικων κατηγοριων (εργοδοτες κλπ).

Δηλαδη μπαινουν στο ιδιο καθεστως οσοι αδυνατουν να εχουν επαρκες εισοδημα για να καταβαλλον και εισφορες – μαζι με αυτους που εχουν επαρκη εισοδηματα , αλλα δυστροπουν να καταβαλλουν.

Aυτο ομως ειναι απαραδεκτο και αντισυνταγματικο κατα την αποψη μου, για τους πραγματικα χαμηλων εισοδηματων ελευθερους επαγγελματιες & επιστημονες, και πρεπει αμεσα να ακολουθησουμε το παραδειγμα των ευρωπαικων χωρων με τις αναλογικες κρατησεις, γιατι Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας (Η μεγαλύτερη νομική ερεύνα επί του ασφαλιστικού ζητήματος της Ελλάδας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένο από τη σκοπιά του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία).

του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.


*Για ότι σχετικό με το θέμα μπορείτε να ψάξετε στις συνεχείς δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας για το αίσχος του ΟΑΕΕ: Θα τα βρείτε όλα ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU