Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων είναι επιπέδου επιβίωσης και αυτό το έχει ήδη παραδεχθεί και το ΔΝΤ...

Αντί να λέμε πάλι καλά που πολλοί Έλληνες μπορούν να έχουν ένα κάποιο εισόδημα έστω και υποαπασχολούμενοι και να συντηρούνται αντί να είναι άνεργοι, ακούμε ότι θα ήταν... καλύτερα να είχαμε λιγότερους!!
Σαν πολλά δεν μας τα 'πατε με τη φοροδιαφυγή; 
- Δημόσια βάρη και μνημονιακά άλλοθι

του Κωνσταντίνου Παπακασόλα*
Κατά την περίοδο 1996 - 2006 από τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν μόλις 3.256 θέσεις εργασίας. Από τις επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό 65.000!
Με απύθμενο θράσος επαναφέρεται συνεχώς στην επικαιρότητα η εξωφρενική, συκοφαντική και αντιεπιστημονική διαπίστωση ότι για την... κακοδαιμονία της χώρας ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων. Που είναι και φοροφυγάδες πάντα!

Είτε από σχέδιο είτε από ανεπίτρεπτη άγνοια αυτές οι φωνές καταστρατηγούν την πραγματικότητα και πρέπει να πάψουν:

1. Αντί να λέμε πάλι καλά που πολλοί Έλληνες μπορούν να έχουν ένα κάποιο εισόδημα έστω και υποαπασχολούμενοι και να συντηρούνται αντί να είναι άνεργοι, ακούμε ότι θα ήταν... καλύτερα να είχαμε λιγότερους!! Για να μην αναφέρω ότι συνεισφέρουν εισφορές και φόρους αναλογικά περισσότερο απ' τον καθένα. Αδιάφορο κι αυτό.

2. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει -και καλώς έχει- υψηλή υποαπασχόληση, καθότι είναι πασιφανές ότι και πριν και μετά την κρίση στη χώρα, ουδέποτε υπήρξε εκτεταμένος ιδιωτικός τομέας, βαριά βιομηχανία, ή άλλες δραστηριότητες ώστε να προτιμήσουν/επιλέξουν οι αυτοαπασχολούμενοι μια θέση στην αγορά εργασίας ως μισθωτοί. Αυτό μας το λέει η διαχρονικά υψηλή ανεργία που εδώ και χρονιά φτάνει πρακτικά το 40%, ρεκόρ Ευρώπης. Ούτε βέβαια η Ελλάδα μπορεί να προσλάβει όλους στο δημόσιο. Άρα, θα γίνονταν λοιπόν ελεύθεροι επαγγελματίες... ή άνεργοι ή... μετανάστες. Άρα οι σχετικοί εμπειροτέχνες που διαδίδουν ότι είναι κακή η υψηλή υποαπασχόληση θα τους προτιμούσαν ανέργους ή μετανάστες στο εξωτερικό; Είναι λοιπόν απόφαση ανάγκης πλέον και όχι επιλογής.

3. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Τουρκία κλπ, και ασφαλώς έχει και ψυχολογικές και ιστορικές βάσεις, λόγω της ιδιοσυγκρασίας των λαών του Νότου. Ούτε αυτό τους πτοεί όμως.

4. Αν με ένα μαγικό κουμπί οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων μπορούσαν αύριο το πρωί να δημιουργήσουν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αξιοπρεπείς φυσικά, αποτέλεσμα θα ήταν ότι τα 3/4 των ελευθέρων επαγγελματιών μετά χαράς θα εγκατέλειπαν την εφιαλτική, λόγω φορολογίας και υποαπασχόλησης και ωραρίων, καριέρα τους για να γίνουν μισθωτοί. Όσο όμως αυτή η πιθανότητα δεν υπάρχει, ας εγκαταλείψουν εντελώς αυτές τις εξωφρενικές θεωρίες αυτοχειριασμού των ελευθέρων επαγγελμάτων

5. Είναι απολύτως ψευδές ότι φταίει ο κλάδος αυτός -ειδικά των μικρομεσαίων - για την φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή μάλιστα έρχεται δεύτερη ως τρόπος απώλειας εσόδων του κράτους. Πρώτος τρόπος είναι η διαφθορά! 
Ναι, και αυτό αποκρύπτεται επιμελώς! Δεν χρειάζεται να υπομνήσω τα σχετικά συμπεράσματα του αξιότιμου τέως επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κου Ρακιτζή ότι αν έπαυε για μερικά χρόνια η διαφθορά, θα ξεπληρώναμε άμεσα όλο το δημόσιο χρέος... ε; 
Όταν λοιπόν πάμε στη φοροδιαφυγή δεν είναι καν προς συζήτηση ότι ο μεγάλος όγκος των αποκρυφθέντων συναλλαγών και φόρων προέρχεται από μεγάλες επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα. Ενώ αρκετοί είναι οι ανεπάγγελτοι κι ακόμα και ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι που με διάφορα τρικ καταφέρνουν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους
Όλο όμως το φαινόμενο της απόκρυψης εισοδήματος το φορτώνουν στα συνήθη υποζύγια, τα ισοδύναμα, τους ελεύθερους μικρομεσαίους επαγγελματίες! Η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων είναι επιπέδου επιβίωσης και αυτό το έχει ήδη παραδεχθεί και το ΔΝΤ
Βέβαια αν θες να παίρνεις πολλά απ' τους πολλούς και λίγα απ' τους λίγους μια χαρά τακτική είναι αυτό που κάνει το ελληνικό κράτος. Μόνο που είναι εξόχως αντισυνταγματικό και αποτυχημένο ως τακτική. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βομβαρδιστεί ήδη από φόρους προληπτικής φοροδιαφυγής, με συνέπεια να εκπληρώνουν ήδη στο έπακρο το καθήκον τους για φοροδοσία.

6. Φοροδιαφυγή και διαφθορά προκύπτουν μόνο από τις καταθέσεις και τα δυσανάλογα αποκτήματα. Αν στο κράτος και τους δανειστές δεν επαρκούν τα τακτικά έσοδα, να σταματήσει πλέον αυτή η 7ετής αποτυχία και να πάνε να φορολογήσουν εν μια νυκτί τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Όχι άλλη όμως καραμέλα και γραφειοκρατικά και φορολογικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή. Έλεος. 
Ναι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν υδραυλικοί, δικηγόροι, κλπ (της προηγούμενης γενιάς, εξαιτίας της οποίας πετσοκόβεται φορολογικά η παρούσα) αλλά τα δεδομένα έχουν αποδείξει, επαναλαμβάνουμε, ότι όλες οι επαγγελματικές και ανεπάγγελτες τάξεις έχουν αποθησαυρίσει μέρος των λαφύρων της μεταπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί πλέον μια αδικαιολόγητη διάκριση εις βάρος:
Α) των ελευθέρων επαγγελμάτων λόγω των προσθέτων φόρων του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου απ' το πρώτο ευρώ που μετρούν αισίως 5 χρόνια και
Β) των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν σημαντική εμπορική ή άλλη αξία και εισοδήματα από αυτά.

Η υπερχρέωση αυτή τόσο στο φόρο εισοδήματος όσο και στο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) - που βασικά κι εκεί έχουμε 5 φόρους μαζί (ΤΑΠ, ΦΑΠ, και δε συμμαζεύεται) - έχουν δημιουργήσει στις δυο αυτές κατηγορίες (ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτήτων ακινήτων) μια βαρύτατη διάκριση εις βάρος τους: Φορολογήθηκαν αγρίως περισσότερο σε σχέση με όσων η περιουσία αποτελείται από καταθέσεις και άυλους τίτλους και αδήλωτα αλλά είδη σε θυρίδες κλπ, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή στα δημόσια βάρη επί 7 χρόνια. 
Γι' αυτό όμως καμιά έρευνα δε βγήκε να διαμαρτυρηθεί, να το βρει αντιαναπτυξιακό κλπ κλπ.

Nα σημειωθεί επίσης ότι οι προληπτικοί φόροι απ 'το πρώτο ευρώ (=ξέρω ότι θα με κλέψεις άρα σε φορολογώ σαν να έκλεψες ήδη) ΜΑΖΙ με τις εισφορές, τις προκαταβολές φόρου, τον ΦΠΑ τις ετήσιες και τριμηνιαίες γελοίες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (δεν τα ξεχνάμε ποιοι τα εμπνεύστηκαν) θα έπρεπε ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΟΣΟΥΣ υποβάλλονται σε αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις από έλεγχο!

Ή να υπόκεινται μεν οι πιθανοί φοροδιαφεύγοντες σε έλεγχο, αλλά κατόπιν αυτού -και δη αν βγει καθαρός - να απαλλάσσονται από τους ως άνω τεκμαρτούς – προληπτικούς φόρους!

Γιατί δεν μπορεί ΚΑΙ να υποβάλλεις τα φορολογικά υποκείμενα σε αποστραγγιστική φορολογία που ισοδυναμεί με περαίωση και δήμευση ΚΑΙ να τους έχεις εκτεθειμένους στην πιθανότητα ελέγχου!

Γιατί ακόμα και αν πιάσεις κάποιον να έχει αποκρύψει ένα ποσό Χ, κάλλιστα μπορεί (σε μια ευνομούμενη χώρα) να αντιτάξει δικαίωμα συμψηφισμού εάν η φορολογία σου ως άθροισμα είτε τον έχει ρίξει κάτω από τα όρια της φτώχειας η του έχει κάνει δήμευση (οι ξένες νομολογίες την ορίζουν στο 60 με 70% του εισοδήματος).

Πάλι κάνεις δεν μιλάει γι' αυτά!

9. Κάτι που επίσης αποσιωπάται και υποτιμάται είναι ότι οι τρισκατάρατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - ναι, οι ολιγομελείς- είναι ακριβώς αυτές που είχαν δώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις στη χώρα μας, και που πλέον εξαφανίστηκαν ή μετοίκησαν (εδώ και πολλά χρόνια) στα Βαλκάνια δημιουργώντας πλέον θέσεις εργασίας εκεί. Δεν θέλουμε να επαναπατριστούν αυτές;

10. Και στο δια ταύτα. Για να δούμε οι ξένες επενδύσεις τι θέσεις εργασίας έφεραν! Μόλις μια άμεση νέα θέση εργασίας δημιούργησαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία για κάθε είκοσι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, κατά την περίοδο 1996 - 2006 από τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν μόλις 3.256 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίπου περίοδο και ιδίως από το 1999 και μετά από τις ελληνικές επενδύσεις στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος 65.000 νέες θέσεις απασχόλησης. (24 Ιουν 2007 Καθημερινή).

Και πότε όλα αυτά; Την περίοδο που η Ελλάδα ανθούσε 1996-2006! Σκεφτείτε σήμερα τι... οργασμός επενδύσεων θα έρθει απ' το εξωτερικό, που ενώ οι άξιες της γης έχουν εντελώς εξευτελιστεί, ούτε σκιά αλλοδαπού επενδυτή δεν έχει εμφανιστεί να αγοράσει - ποσό μάλλον να επενδύσει πρωτογενώς τα κεφάλαια του εδω σε επένδυση με εξοπλισμό, εγκαταστάσεις ανθρώπινο δυναμικό κλπ.

Όλα αυτά ασφαλώς και τα ξέρουν αλλά σφυρίζουν αδιάφορα οι εγχώριοι άρχοντες. Ας όψεται όμως κι ο Σόιμπλε, τις υποδείξεις του οποίου πληρώνουν οι πιο αδύναμες κατηγορίες Ελλήνων .

Κρείττον το σιγάν λοιπόν. Το ότι η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση -και ασφαλώς το ξέρουμε- δεν θα επιτρέψει ούτε την κοροϊδία ούτε τον εξευτελισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, ειδικά ενόσω άλλοι διάγουν ζωή αφορολόγητη και πανελεύθερη.


* Ο κ. Κωνσταντίνος Παπακασόλας είναι δικηγόρος Αθηνών
πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU