Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο Donald Trump θα ελέγχει την NSA· Τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής


ΠΕΡΙ TRUMP, NSA ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ PROTONMAIL

Μαρία από το osarena.net
Η «Τραμπολογία» βρίσκεται σε έξαρση αυτές τις ημέρες και σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να συμβάλλουμε σε αυτήν, μα μια δημοσίευση από την ομάδα του ProtonMail μας κίνησε το ενδιαφέρον. Και μας το κίνησε, επειδή μιλάει για κάτι που μπορεί να συμβεί αμεσομελλοντικά· βέβαια, όσο γνωρίζουμε, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει (η επιτήρηση από την NSA και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών). Εκτός και αν η ομάδα του ProtonMail, θέλει να υπογραμμίσει άλλες παραμέτρους, σε ένα κατ' εξοχήν πολιτικοκοινωνικό θέμα.
Το άρθρο που ακολουθεί είναι από την ομάδα του ProtonMail. Αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) και στο γεγονός πως θα ελέγχει την NSA (National Security Agency), την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δηλαδή, που είναι η κρατική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για την ασφάλεια των επικοινωνιών. Το θέμα που προκύπτει είναι τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας. 
ProtonMail
Το Protonmail δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στο CERN και στο MIT μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Προσφέρει end to end encryption απο protonmail σε protonmail (διατηρούν στους servers τους το public κλειδί και μόνο το κρυπτογραφημένο private key του χρήστη) ενώ προσφέρει και μια λειτουργία για αποστολή link αντί για το σώμα του mail και, μετά από απαίτηση κωδικού, γίνεται αποκρυπτογράφηση του mail, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να αυτοκαταστρέφονται τα mail μετά από ορισμένο χρόνο τον οποίο ορίζει ο αποστολέας (εφόσον όμως είναι από protonmail σε protonmail). Η υπηρεσία έχει έδρα την Ελβετία (που είναι εκτός της δικαιοδοσίας ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης). 
Ντόναλντ Τζον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ (Donald John Trump), γεννηθείς την 14η Ιουνίου του 1946 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, αποφοίτησε το 1968 με Bachelor στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania και παντρεύτηκε τρεις φορές, έχοντας αποκτήσει συνολικά 5 παιδιά από τους γάμους του. Ο λόγος για τον Αμερικανό επιχειρηματία, κτηματομεσίτη, τηλεοπτική προσωπικότητα, πρώην στρατιωτικό (λοχαγός), συγγραφέα, και εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι πρόεδρος του The Trump Organization και ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων-καζίνο Trump Entertainment Resorts. Συν των άλλων, παρουσίασε και το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι του NBC The Apprentice από το 2004 μέχρι το 2015. Έχει εισαχθεί στο WWE Hall of Fame το 2013, στην πτέρυγα των επιχειρηματιών.
Παράλληλα με τις σπουδές του στην Σχολή Γουάρτον στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του, Φρεντ Τραμπ, στην οποία εντάχθηκε επίσημα το 1968. Ανέλαβε την ηγεσία της το 1971, την μετονόμασε σε The Trump Organization, και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλου μεγέθους κτιρίων, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά κέρδη στα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές στις τιμές των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 οδήγησαν την The Trump Organization στα πρόθυρα της καταστροφής, αλλά στην συνέχεια κατάφερε να ορθοποδήσει ξανά. Το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του το 2015 σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Την 16η Ιουνίου 2015 ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016, διεκδικώντας το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, εξελέγη ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αναλαμβάνει τα καθήκοντα προέδρου την 20η Ιανουαρίου του 2017, όντας ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας σε ηλικία ακόμα και τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, που είχε εκλεχθεί το 1980, όταν ήταν 69 χρονών.

PROTONMAIL: Ο DONALD TRUMP ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ NSA· ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΖΩΗΣ

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Donald Trump κέρδισε μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη που του δίνει τον έλεγχο της πιο ισχυρής οργάνωσης, καθ' ύλην αρμόδια για την μαζική επιτήρηση παγκοσμίως.



Ανεξάρτητα από ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος προέρχεστε, ο έλεγχος του Trump στην NSA είναι πλέον ένα αναμφισβήτητο γεγονός· και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πιστεύουμε ότι αξίζει να εξετάσουμε προσεκτικότερα την σημασία αυτού (του ελέγχου που θα ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην NSA).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ως ελβετική εταιρεία που ωφελείται από την ελβετική κρατική στήριξη, η ProtonMail ακολουθεί την ελβετική πολιτική ουδετερότητας. Δεν παίρνουμε καμία θέση υπέρ ή κατά του Τραμπ, ούτε και θέση υπέρ ή κατά οιασδήποτε χώρας ή κυβέρνησης.
Πιστεύουμε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, θεωρώντας την ως οικουμενική αξία, και αυτός είναι ο λόγος που δεν τασσόμεθα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Παρόλα αυτά, δεδομένης της σημαντικής επιρροής που ασκεί η Αμερική σε ολόκληρο τον κόσμο, και λαμβάνοντας υπ' όψιν τον μεγάλο αριθμό των χρηστών του ProtonMail που προέρχονται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε - δεν γίνεται να είμαστε - ούτε αδιάφοροι, ούτε απαθείς.
Επιπλέον, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις της προεδρίας Τράμπ ενδιαφέρουν ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας του ProtonMail· γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να πούμε την γνώμη μας αμερόληπτα.


Πόση εξουσία έχει ο Τραμπ πάνω στην NSA;

Λόγω του τρόπου που δομείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει ουσιαστικά τον έλεγχο επί της NSA. Η NSA δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδιακή υπηρεσία την οποία ελέγχει ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να υπαγορεύει το πώς λειτουργεί η υπηρεσία, αφού ο ίδιος διορίζει τον επικεφαλής της NSA. Ο επικεφαλής (ο Διευθυντής) της NSA θα πρέπει να γίνει αποδεκτός και από την πλειοψηφία της Γερουσίας των ΗΠΑ, αλλά λόγω του ελέγχου του Κογκρέσου (η Γερουσία, μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών) από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει πλήρη ελευθερία να διορίζει όποιον θέλει και ο οποίος φυσικά θα εκτελεί τις διαταγές του (μα ποιου άλλου, του Τραμπ φυσικά, Πρόεδρος γαρ).

Βέβαια, ως ομοσπονδιακή υπηρεσία, οι δραστηριότητες της NSA διέπονται από τον ομοσπονδιακό νόμο, ιδίως, τον νόμο FISA ((Foreign Intelligence Surveillance Act)) περί Αντικατασκοπίας (Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών).


[Info:Το νομοθέτημα FISA προβλέπει ότι οι αμερικανικές Αρχές μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από οποιονδήποτε πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που εδράζεται στις ΗΠΑ για οποιονδήποτε πελάτη τους υπό δύο όρους: ο πρώτος είναι ότι η παρακολούθηση καλύπτεται από δικαστική επιταγή και αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα· ο δεύτερος ότι οι επιτηρούμενες τηλεπικοινωνίες λαμβάνουν χώρα εκτός των ΗΠΑ.]

Ωστόσο, με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν και τα δύο σώματα (ήτοι, την Βουλή και την Γερουσία) του Κογκρέσου, ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει ευρεία εξουσία να ξαναγράψει τον FISA, όπως ο ίδιος κρίνει ή να εισαγάγει έναν νέο νόμο.

Φυσικά, ένας νέος νόμος θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής προσφυγής και να αμφισβητηθεί η νομιμότητά του οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, η υπόθεση θα έφτανε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ· αλλά ο Τραμπ αναμένεται να αποκτήσει ελεγκτική εξουσία και επί του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας όλα αυτά υπ' όψιν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει ευρείες εξουσίες, μπορώντας να αναδιαμορφώσει το σύστημα επιτήρησης των ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει την ατζέντα του.


Θα πρέπει να ανησυχούν οι Αμερικανοί;

Μετά την νίκη του Τραμπ, ο αριθμός των νέων χρηστών που έρχονται στην ProtonMail έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (προ εκλογών). Πολλοί από τους νέους μας χρήστες έχουν εκφράσει κάποιες κοινές ανησυχίες τόσο στο Twitter, όσο και στο e-mail μας.

Δεδομένων των προεκλογικών ομιλιών του εναντίον των δημοσιογράφων, των πολιτικών του αντιπάλων, των μεταναστών και των μουσουλμάνων, υπάρχει η ανησυχία ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νέα μέσα που έχει στην διάθεσή του για να στοχεύσει σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεδομένου ότι η NSA λειτουργεί στο παρασκήνιο, με πολύ μικρή νομική εποπτεία, όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν εν κρυπτώ.


Δεν φταίει ο Τραμπ


Είναι δελεαστικό να ρίξουμε όλο το ανάθεμα στον Τραμπ και στους υποστηρικτές του, λέγοντας πως για όλο αυτό φταίνε αυτοί και μόνο αυτοί. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν η εύκολη λύση.

Το μόνο που κάνει ο Τραμπ είναι να δείχνει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του υπάρχοντος προβλήματος της ιδιωτικότητας, με αποτέλεσμα να ανησυχεί πλέον και κάποιες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που μέχρι τώρα δεν τους ένοιαζε και τόσο πολύ (ξέρετε, οι «δεν έχω τίποτα να κρύψω»). Οι χρήστες του ProtonMail προέρχονταν πάντα από την αριστερή και από την δεξιά «πλευρά» του πολιτικού φάσματος.
Την σήμερον ημέρα βλέπουμε μια εισροή φιλελεύθερων χρηστών. Βέβαια, το ProtonMail εδώ και πολύ καιρό είναι δημοφιλές σε όσους προέρχονται από τον χώρο της δεξιάς, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για την έντονη κατασκοπεία τους από την κυβέρνηση, όπως ανησυχούσαν και για την κυβέρνηση Ομπάμα που είχε πρόσβαση στις επικοινωνίες τους.
Πλέον, τα διάφορα μέτωπα συγκοινωνούν και μοιράζονται κοινές ανησυχίες, ασχέτως του πολιτικού χώρου από τον οποίον έρχονται.

Ο ίδιος τρόμος, που έχει βιώσει η πολιτική δεξιά, γίνεται πλέον αισθητός και στους φιλελεύθερους που ένιωθαν ασφάλεια στο «προστατευμένο περιβάλλον τους», όπως η Silicon Valley που για πρώτη φορά συνειδητοποιεί το κράτος του τρόμου.

Οι αριστεροί δικαίως έχουν τρομοκρατηθεί στην ιδέα μιας NSA που θα τελεί υπό την καθοδήγηση του Τραμπ και θα υποκλέπτει τις επικοινωνίες τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι γίγαντες της Silicon Valley, όπως η Google και το Facebook, μπορεί να αναγκαστούν (;) να κατασκοπεύουν τους χρήστες για λογαριασμό της NSA. Ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο· δεν είναι ο Τραμπ αυτός που το ξεκίνησε – δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα.

Το πρώτο σοβαρό περιστατικό, που κάποιος αμερικάνικος κολοσσός της τεχνολογίας θεωρήθηκε συνεργός της κυβερνητικής κατασκοπείας των ΗΠΑ, έλαβε χώρα το 2015 υπό την διοίκηση Ομπάμα (ο λόγος για την Yahoo που αποκαλύφθηκε ότι βοήθησε την παρακολούθηση της αλληλογραφίας των πολιτών, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την προσαρμογή των φίλτρων της για τα Spam).


Η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι κάτι που πρέπει όλοι να προασπίζουμε

Ένα από τα προβλήματα της εκάστοτε τεχνολογικής υποδομής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για σκοπούς μαζικής επιτήρησης, είναι ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να (και όντως) αλλάζουν αρκετά συχνά. Αυτό αποδεικνύει ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το αν είσαι φιλελεύθερος ή συντηρητικός· είναι κάτι που πρέπει όλοι να προασπιζόμαστε, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας κλίσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που η ProtonMail έχει δεσμευτεί να φτιάξει ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, τις πολιτικές τους απόψεις ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ελευθερία μας είναι να οικοδομήσουμε τεχνολογίες, όπως η end-to-end κρυπτογράφηση, που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για σκοπούς μαζικής εποπτείας.

Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, οι νόμοι όμως των μαθηματικών στους οποίους βασίζεται η κρυπτογράφηση, είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξουν.


Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ιδιωτική σας ζωή;

Η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής είναι ένα μη-κομματικό θέμα. Και ελπίζουμε οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο να ξυπνήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι απαραίτητη μόνο για την δημοκρατία· είναι ζωτικής σημασίας και για την διασφάλιση της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας. Στην περίπτωση των κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως του ProtonMail, πέρα από την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, έχετε και καλύτερη ασφάλεια.
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να είναι σκοπός και συνάμα ένας λόγος για να ενωθούμε όλοι μαζί και να αγωνιστούμε, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ευτυχώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους κυβερνητικούς κατασκόπους μακριά από τις επικοινωνίες σας· έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίζει τις εκλογές. Για την διασφάλιση των μέιλ σας, η ProtonMail προσφέρει δωρεάν κρυπτογραφημένους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορώντας βέβαια να υποστηρίξετε την ProtonMail είτε κάνοντας κάποια δωρεά, είτε αναβαθμίζοντας τον λογαριασμό σας.

Για την προστασία σας από την μαζική επιτήρηση της NSA, προτείνουμε επίσης την εφαρμογή Signal/Redphone που παρέχει end-to-end κρυπτογράφηση για τις κλήσεις σας και για τα μηνύματα κειμένου (SMS και MMS). Να χρησιμοποιείτε ακόμα και κάποια υπηρεσία VPN (Virtual Private Network - Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;), μα και κάποια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης όπως η DuckDuckGo ή η qwant.com. Αλλά το πιο σημαντικό, διαδώστε τους κινδύνους της μαζικής επιτήρησης, ώστε οι πολιτικοί να το λαμβάνουν υπ' όψιν τους και να θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των ψηφιακών μας δικαιωμάτων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η ομάδα του ProtonMail

Για ερωτήσεις και σχόλια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο media@protonmail.ch



>>> Η δημοσίευση της ομάδα του ProtonMail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU