Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Στέλιος Κούλογλου: Για την προστασία των whistleblowers δλδ των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

Ή whistleblowers ή 10 μικροί Ντόναλντ Τραμπ


(*) Κείμενο από την ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία άνοιξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η μεγάλη εκδήλωση για την προστασία των whistleblowers, των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος - αναδημοσίευση από το tvxs


Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους είσαστε εδώ, τους καλεσμένους μας και ιδιαίτερα τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, τους whistleblowers που είναι μαζί μας. Πρόκειται για εξαιρετικούς, σπάνιους ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους αποφάσισαν να πουν την αλήθεια για να υπερασπίσουν τις προσωπικές αξίες τους και ολόκληρη την κοινωνία. Διακινδυνεύοντας την καριέρα τους και ορισμένες φορές τη ζωή τους. Βάζοντας σε δοκιμασία όχι μόνο τους ίδιους, αλλά τα παιδιά και την οικογένεια τους.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για αυτό, είναι εδώ μαζί μας για να εξιστορήσουν τις περιπέτειες και τα δεινά τους. Στο Φεστιβάλ που διοργανώσαμε το Σαββατοκύριακο, με ντοκιμαντέρ και ταινίες για τους whistleblowers οι θεατές βγήκαν σοκαρισμένοι. Από το θάρρος τους αλλά και από τον κυνισμό και την σκληρότητα της εξουσίας, με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι.

Οι εξουσίες υποστηρίζουν ότι οι whistleblowers παραβίασαν τους νόμους. Τα συμβόλαια εμπιστευτικότητας που είχαν υπογράψει με τις εταιρίες τους ή με τις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούσαν, την νομοθεσία που προστατεύει τις τράπεζες ή τα κρατικά μυστικά. Αποκαλούν τους whistleblowers παραβάτες του νόμου. 


Ήδη όμως από την αρχαία Ελλάδα τέτοιους είδους επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί. Στην κλασική τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο τύραννος των Θηβών απαγορεύει με νόμο στην Αντιγόνη να θάψει τον νεκρό αδελφό της. Αυτή όμως αποφασίζει να παραβεί το νόμο και να πεθάνει, για να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια της αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες- που επιβάλλουν τον σεβασμό των νεκρών.
Σε γενικές γραμμές,στη σημερινή εποχή, υπάρχουν 3 κατηγορίες whistleblowers. Αυτοί που σώζουν ζωές, αυτοί που αγωνίζονται για την ελευθερία και το σεβασμό του πολίτη και αυτοί αποκαλύπτουν την κλεπτοκρατία

Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που στους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών βγήκαν να πουν ότι ο πόλεμος που ετοιμαζόταν ήταν άδικος βασισμένος σε ψεύτικα στοιχεία. Η ότι τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ δολοφονούν αθώους πολίτες. Η αντίδραση των αρχών είναι αμείλικτη. Η στρατιώτης Μάνινγκ που εφοδίασε με βίντεο το wikileaks για τις βιαιότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιρακ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση και σαπίζει στις αμερικανικές φυλακές.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν πολίτες όπως ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, Ο Μπιλ Μπίνευ και πολλοί άλλοι που αποκάλυψαν το γιγαντιαίο, παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των πολιτών

Και στη τρίτη αυτοί που αποκάλυψαν τις παράνομες πρακτικές μεγάλων τραπεζών που βοηθούν οικονομικούς εγκληματίες να φοροδιαφεύγουν ή να κάνουν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Και οι 3 κατηγορίες συνεισφέρουν. Οι πρώτοι, προσπαθώντας να αποτρέψουν το πόλεμο ή τη συνέχιση του σώζουν ζωές. Και η αξία κάθε ζωής είναι ανεκτίμητη. Οι δεύτεροι σώζουν τη δημοκρατία. Και η αξία της δημοκρατίας είναι ανεκτίμητη. Και οι τρίτοι όχι μόνο βοηθούν τις φορολογικές αρχές και βελτιώνουν τα δημόσια οικονομικά. Μετά την λίστα Φαλσιάνι το αμερικανικό δημόσιο επέβαλλε ποινή 1,9 δις $ στην τράπεζα Hsbc. Και από την διερεύνηση της λίστας η Γαλλία, η Ισπανία, η Μεγ. Βρετανία -ελπίζω και η Ελλάδα- έχουν κερδίσει τουλάχιστον μισό δις ευρώ.

Το ποσό είναι μεγάλο αλλά και μικρό σε σύγκριση με τεράστια ποσά που εξακολουθούν να ξεπλένονται στους φορολογικούς παραδείσους. Ορισμένοι από τους παραδείσους όπως θα μας πει σε λίγο ο Ραφαέλ Αλέ, είναι δίπλα μας. Και είναι λίγα γιατί πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν μυστικά φοβούνται να τα πουν. Για να μην έχουν τη τύχη του Ρούντολφ Ελμερ που βρέθηκε στη φυλακή στη Ελβετία, με την οικογένεια του και είναι εδώ μαζί μας.

Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να βγουν νόμοι που να τους προστατεύουν. Να διευκολύνουν τους ανθρώπους που έχουν μυστικά αλλά φοβούνται να μιλήσουν για να μην υποστούν ότι οι προηγούμενοι.

Η Eυρώπη, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σε εποχή όπου ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος όπου οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς και απροστάτευτοι, εξαγριωμένοι από την κλεπτοκρατία,από το 1% που πλουτίζει συνεχώς σε βάρος του 99%. Είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μέτρα προστασίας για τους whistleblowers. Διαφορετικά θα έχουμε σε λίγο πολλούς μικρούς Ντόναλντ Τραμπ, σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι ότι θα προστατεύσουμε μόνο αυτούς . Στην πραγματικότητα θα προστατεύσουμε τη κοινωνία, τη δημοκρατία, τα παιδιά μας και το μέλλον τους, εμάς τους ίδιους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU