Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

OCCUPY TOKYO REPORT


της Βασιλίκας Σαριλάκη
"I AM URANIUM" Τον εύγλωττο αυτόν τίτλο διάλεξε χθές ένας Ιάπωνας blogger, υπέρμαχος του «Occupy Tokyo», αποκαλύπτοντας δημόσια τις ιατρικές του εξετάσεις που βεβαιώνουν την έκθεσή του σε ουράνιο..
Έχετε προφανώς ακούσει για τις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Τορόντο, το Βερολίνο κλπ. Πρόκειται για ένα γενικευμένο κίνημα στον πλανήτη, με αιτήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και νέας ηθικής σε εκατοντάδες χώρες απο την Ευρώπη μέχρι την Ανταρκτική!.
Ξέρατε όμως, ότι τεράστιες διαδηλώσεις γίνονται και στο Τόκιο; Μάλλον όχι. Η γενική έλλειψη ενημέρωσης οφείλεται στο ότι υπήρξε μηδενική κάλυψη του «Occupy Tokyo» από τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να αποκρυβεί το συνεχώς ογκούμενο κίνημα της χώρας κατά της πυρηνικής ενέργειας. Εντω μεταξύ η οικονομική κρίση σοβεί, ενω η νέα κυβέρνηση μιλάει για ασφαλή πυρηνική ενέργεια, ενω προτείνει στους τουρίστες του εξωτερικού τζάμπα αεροπορικά εισιτήρια προς το Τόκυο μιας και κανείς δεν μπαίνει πιά στα μολυσμένα με ραδιενέργεια αεροπλάνα!


Η αλήθεια που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί, είναι πως μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ιαπωνία κατά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στο Τόκιο. Οι απλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν βαρεθεί πια τα ψέματα των ηγετών τους, ιδιαίτερα τα ψέματα που τους είπε η TEPCO, (η Tokyo Electric Company), ενώ έχουν ενοχληθεί και με τον τρόπο που η κυβέρνηση τους χειρίστηκε την καταστροφή στην Φουκουσίμα. Ή μάλλον, με τον εγκληματικό τρόπο που ένιψε τας χείρας της. Έδειξε στρουθοκαμηλισμό, επιδόθηκε σε τακτικισμούς, λάθος χειρισμούς, και συσκότιση των μέσων ενημέρωσης. Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του Τσερνομπίλ, αν και ποτέ δεν μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε το πραγματικό αριθμό των νεκρών. Η Φουκουσίμα που αποτέλεσε κατά πολλούς ένα γεγονός ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας έχει προφανώς ακόμη χειρότερη πρόβλεψη... 

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία είναι πολύ θυμωμένοι. Παρότι η καταστροφή στην Φουκουσίμα δεν λέει να τελειώσει (στην πραγματικότητα χειροτερεύει), τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης απλώς ΔΕΝ καλύπτουν τις επιπτώσεις του χειρότερο πυρηνικού ατυχήματος που υπήρξε ποτέ. Οι μετασεισμικές δονήσεις από το μέγεθος 9 του σεισμού που έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου μετά βίας αναφέρονται στην ιαπωνικά μέσα, παρότι συνεχίζουν ακόμη κι αυτό ανησυχεί τους κατοίκου . Ο οικονομικός μετασεισμός αρχίζει επίσης τώρα να γίνεται αισθητός. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν πλέον να ξυπνάνε και να συνειδητοποιούν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση, η TEPCO, και τα μέσα ενημέρωσης τους έλεγαν ψέματα όλο αυτό το διάστημα κι έτσι αναλαμβάνουν δράση απαιτώντας την πραγματική αντιμετώπιση της κατάστασης και δεν αρκούνται πλέον στα ευχολόγια ότι θα κάποιος θα φυσήξει και θα διώξει την ραδιενέργεια μακριά έξω, στον Ειρηνικό Ωκεανό..

Οι Ιάπωνες κατάλαβαν φέτος ότι και τα δικά τους ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα πιθανώς και περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του ανεξάρτητου Ιάπωνα δημοσιογράφου κ. Uesugi: "Στην Ιαπωνία, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης είναι χειρότερος από ό, τι στην Κίνα και παρόμοιος με την Αίγυπτο." Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας λογοκρισίας ήταν μια πρόσφατη διαδήλωση που έκαναν πάνω από 60.000 άτομα στο Τόκιο, που δεν αγνοήθηκε επιδεικτικά από την ιαπωνική τηλεόραση. Όσον αφορά στο «Occupy Tokyo» μόνο από εναλλακτικές ιστοσελίδες στην Ιαπωνία μπορεί κανείς να λάβει πληροφόρηση.. Κι αυτές, λόγω γλώσσας είναι δύσκολα προσβάσιμες στον υπόλοιπο κόσμο. Οπότε αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε εμείς. Ακολουθεί μια επισκόπηση από τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ιαπωνία, ιδιαίτερα στο Τόκιο, τους τελευταίους τρεις μήνες.

2 Σεπτέμβρη: Ο Yoshihiko Noda αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και υπόσχεται να καταργήσει σταδιακά την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια.

5 Σεπτέμβρη: Ο τυφώνας Talas αφήνει 29 νεκρούς και 56 τραυματίες. Καταγράφεται ως «η χειρότερη καταιγίδα που μπορούμε να θυμηθούμε» και αφήνει πίσω της χιλιάδες άστεγους.



10 Σεπτέμβρη: Η νύχτα πριν από την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Το εμπορικό και διοικητικό κέντρο Shinjyuku τουΤόκιο, στο κέντρο της πόλης, είναι ερμητικά κλειστό, και φέρεται να οφείλεται στην "συντήρηση". Πρόσχημα! Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα γίνει μαζική διαδήλωση και προσπαθεί να την εξουδετερώσει απαγορεύοντας ουσιαστικά την προσέλευση.

11 Σεπτέμβρη: Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα κρατώντας τα χέρια και περικυκλώνοντας τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Επίσης εκείνη την ημέρα, οι υποστηρικτές της ιαπωνικής ειρήνης, διάφορες ΜΚΟ και η « Ένωση για το άρθρο 9 », άρχισαν να στήνουν σκηνές γύρω από το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν τέσσερις νέοι ακτιβιστές που ξεκίνησαν ένα 10ήμερο απεργίας πείνας για να επιστήσουν την προσοχή στα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς!

19 Σεπτέμβρη: 40.000 άτομα παρακολούθησαν μια συνάντηση με θέμα «Απαλλαγείτε από την πυρηνική ενέργεια» στο πάρκο Meiji του Τόκιο.

21 Σεπτέμβρη: Οι τέσσερις ακτιβιστές τελειώνουν την απεργία πείνας τους.

25 Σεπτέμβρη: Στη Νέα Υόρκη, μητέρες από την Φουκουσίμα φώναζουν: " Ο ΟΗΕ πρέπει να σταματήσει την πυρηνική ενέργεια"
Μια αντιπροσωπεία γυναικών από τη Φουκουσίμα διαμαρτυρήθηκε μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την στιγμή που ο πρωθυπουργός Noda συμμετείχε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια. Την ώρα που ο Noda και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon έδιναν τα χέρια έξω από το κτίριο μπροστά στις κάμερες, μία βιοκαλλιεργητής από την Φουκουσίμα η κα Sachiko Sato, στήθηκε από πίσω τους και φώναξε στο μεγάφωνο: "Δεν μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά του Φουκουσίμα, πώς τολμάτε να μιλάτε ακόμη για ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας; Λίγο αργότερα η κα Sato μαζί με άλλους εθελοντές δημιούργησαν την λεγόμενη «Fukushima 100 », έναν φορέα που αναπτύχθηκε ταχύτατα και συμπεριέλαβε χιλιάδες άτομα, που διοργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες στα γραφεία της κυβέρνησης στο Τόκιο ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των παιδιών που πλήττονται από την ακτινοβολία. 

29 Σεπτέμβρη: 720 άτομα «καταλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομίας». Αυτή η διαμαρτυρία, θα μετατραπεί αμέσως στην Μέκκα για το ανανεωμένο αντιπυρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας. Οι γενναίος άνθρωπος από το Χοκάιντο που βλέπουμε δεξιά είναι αυτός που ξεκίνησε να κάνει επίσημα μήνυση εναντίον της TEPCO, ενός κολοσσού της πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ασία (!) Επιδίωξή του είναι να αναγκάσει τον όμιλο να σταματήσει την πυρηνική ενέργεια οριστικά.

30 Σεπτέμβρη: Η ιαπωνική κυβέρνηση (συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας), ανακοίνωσε την ανίχνευση πλουτωνίου στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα (45 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Daiichi).




10 Οκτωβρίου: Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την επιβάρυνση ραδιενέργειας στα αεροπλάνα. Τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά. Η λύση που έδωσαν; «Να προσφέρουμε 10.000 δωρεάν ταξίδια για τους ξένους προκειμένου να επισκεφθούν την Ιαπωνία το 2012». E, δεν θα πάρουμε ευχαριστώ. 

15 Οκτωβρίου: Το «Occupy Tokyo» αρχίζει να σοβαρεύει. «Είμαστε το 99%!»

22 Οκτωβρίου: Οι μαζικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται στο Τόκιο.



27 Οκτ.: 500 δικαιολογημένα οργισμένες γυναίκες από όλη την Ιαπωνία μαζεύονται και καταλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομίας για 10 ημέρες. 

29 Οκτωβρίου: Περισσότεροι διαδηλωτές, κι άλλες απελπισμένες μητέρες από την Fukushima, συνενώνονται και διαδηλώνουν φωνάζοντας πως « Η TEPCO πρέπει να απολογηθεί και να ωφελήσει τα παιδιά μας αντί να τα ακτινοβολεί!"



31 Οκτωβρίου: Φουκουσίμα: Ο επιστήμονας Marco Kaltofen παρουσιάζει στοιχεία επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη επικίνδυνων σωματιδίων μέσα στο Τόκιο.
«Για να συνοψίσουμε, ορισμένοι πολίτες, κάποιοι γιατροί κι επιστήμονες, ορισμένοι bloggers κι ορισμένοι αγρότες από όλο τον κόσμο έδωσαν δείγματα στον κ. Kaltofen ο οποίος τους ανέλυσε για ακτινοβολία προερχόμενη από την Φουκουσίμα. Ένα παράδειγμα για το τι βρήκε είναι μια διαφάνεια που περιέχει τα φίλτρα αέρα από αυτοκίνητα στην Ιαπωνία και αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν μηδενική ακτινοβολία στα φίλτρα αέρα τους. Τα αυτοκίνητα όμως στο Τόκιο είχαν πάρα πολλά επικίνδυνα σωματίδια. Τα αυτοκίνητα στον ευρύτερο νομό της Fukushima ήταν εξαιρετικά ραδιενεργά, σε απίστευτο βαθμό..»
Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα λεγόμενα «θερμά σημεία» σε περιοχές του Τόκιο και της Yokohama, 150 χιλιόμετρα από την Fukushima, βρέθηκαν πρόσφατα να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα της περιοχής Φουκουσίμα!. Η ζώνη των 12 μιλίων αποκλεισμού της πυρηνικής ενέργειας γύρω από το εργοστάσιο Daiichi της Φουκουσίμα αποτελεί ως εκ τούτου μια απάτη ολκής και φυσικά δεν έχει κανένα νόημα όπως έχουν σήμερα τα πράγματα.


12 Νοεμβρίου.: Κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομίας. 40 αστυνομικοί εμφανίζονται στο κάμπινγκ και αρχίζουν να βάζουν γύρω πινακίδες που λένε "Απαγορεύεται η είσοδος». Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε μέχρι να μαζέψετε τις σκηνές σας.» Κι οι διαδηλωτές απαντούσαν: «Εμείς θα μείνουμε εδώ μέχρι να καθαρίσει η πυρηνική ενέργεια!"


2 σχόλια:

  1. Σιγά μη μας ενημερώσουν... Αν το κάνουν, μπορεί να μας έρθει η όρεξη για νέες αντιδράσεις. Εδώ δε μαθαίνουμε για τις ΗΠΑ, θα μάθουμε για την Ιαπωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ δε μαθαίνουμε για τις απεργίες που γίνονται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας (Χαλυβουργική, μεβγάλ, Αγνό)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU